Hrvatska
StoryEditor

Na natječaj za direktora HTZ-a stiglo šest prijava

12. Svibanj 2014.

Glavom uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) do danas je stiglo šest prijava za radno mjesto direktora tog ureda slijedom završenog natječaja na koji su se zainteresirani mogli javiti do 10. svibnja, a kako je to bila subota odnosno vikend u Glavnom uredu HTZ-a prijave će pričekati još do sredine ovog tjedna ili do srijede zbog poštanske dostave, doznaje se danas iz Glavnog ureda HTZ-a.

O imenima kandidata koji su se do sada prijavili iz Glavnog ureda HTZ-a nije se moglo ništa doznati, kao ni o tome kada će prijave biti razmatrane i kada bi novi direktor mogao biti izabran, ali je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin danas u Opatiji novinarima kazao da bi se povjerenstvo za taj odabir trebalo sastati u ovaj četvrtak ili petak.

U tom su povjerenstvu, kako je kazao, članovi Turističkog vijeća HTZ-a, privatnog turističkog sektora i resornog ministarstva, a nakon što oni razmotre prijave odluku o izboru novog direktora Glavnog ureda HTZ-a donijet će Turističko vijeće HTZ-a na čelu s Lorencinom, o čijem se idućem sastanku odnosno terminu sjednice također za sada iz Glavnog ureda HTZ-a nije moglo ništa doznati.

Ministar je danas ponovio da će svi kandidati imati isti tretman i mogućnosti te da se za to mjesto tražila najbolja osoba s najboljim programom odnosno profesionalac i vrhunski menadžer, zbog čega su, kako je kazao, malo i presložili uvjete natječaja te je u prvi plan stavljeno da osoba mora pokazati kreativnost i da je u stanju realizirati program rada.

Natječaj za mjesto direktora Glavnog ureda HTZ-a objavljen je 10. travnja, a među osnovnim uvjetima koje kandidati moraju ispuniti bilo je da ima završen preddiplomski i diplomski studij, da ima najmanje pet godina iskustva na rukovodećim poslovima te da aktivno zna jedan i poznaje bar još jedan svjetski jezik.

Od zadnjeg natječaja za to mjesto iz rujna 2012., na kojem je Meri Matešić ‘pobijedila‘ svog dotadašnjeg šefa Niku Bulića, do ovogodišnjeg promijenilo se i nekoliko uvjeta koje kandidati za to mjesto moraju ispuniti, pa se tako više primjerice ne određuje mandat na četiri godine, rok za prijave je produljen s 15 na 30 dana, više se ne traži diploma društvenog smjera niti geografije nego bilo koja, a novost je i traženje preporuka te da kandidat izradi prijedlog svog programa rada turističke zajednice za godinu dana.

Novog direktora ili direktoricu Glavni ured HTZ-a potražio je natječajem nakon što je sredinom ožujka ove godine Turističko vijeće HTZ-a nezadovoljni njenim radom s tog mjesta smijenilo Meri Matešić, što znači i da je Glavni ureda HTZ-a sad već oko dva mjeseca bez direktora čije poslove i zadatke do izbora novog direktora sukladno funkciji odrađuje ministar turizma i predsjednik HTZ-a Lorencin.

Mjesto direktora Glavnog ureda HTZ-a oduvijek je privlačilo dosta zanimanja, kako zbog atraktivnosti samog posla vezanog za promociju hrvatskog turizma i s tim u vezi kontakata sa svijetom i brojnim putovanjima, tako i zbog relativno solidne plaće koja se, prema neslužbenim informacijama, kreće između 15 i 20 tisuća kuna (najmanje).

Novi će direktor, slijedom najavljenih izmjena zakona o turističkim zajednicama i reorganizacije sustava turističkih zajednica, pa dijelom i samog Glavnog ureda HTZ-a imati i neke nove zadaće koje do sada direktori tog ureda nisu imali.

04. svibanj 2024 14:03