Hrvatska
StoryEditor

Na pomolu bilateralno rješenje za Ljubljansku banku?

04. Listopad 2012.

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar predložiti će ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije da se Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu zajedno pošalje pismo u kojima će tu instituciju obje strane zamoliti za suradnju u traženju rješenja za pitanje stare devizne štednje Ljubljanske banke, a u međuvremenu će se razgovarati i o mogućem bilateralnom rješenju.

Nakon svog trećeg sastanka, održanog danas na Bledu, Rogić i Arhar, koje su imenovale vlade Hrvatske i Slovenije za pripremu prijedloga rješenja problema devizne štednje kod bivše Glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu, izrazili su optimizam da će se za to pitanje naći rješenje koje odgovara objema stranama. U traženju rješenja preko BIS-a spremni smo na raspolaganje dati i naše usluge, izjavio je Arhar.

Traženje rješenja putem BIS-a novi je pokušaj da se dođe do rješenja tog pitanja pregovorima svih nasljednica bivše SFRJ, nakon što je jedan takav pokušaj već bio neuspješan, a Arhar i Rogić pokušat će na takve pregovore nagovoriti i ostale zemlje bivše SFRJ, potpisnice sporazuma o sukcesiji, potpisanog u Beču 2001. godine, dodao je Arhar.

On je potvrdio da će se u međuvremenu nastaviti i pokušaji da se dođe do bilateralnog rješenja između Slovenije i Hrvatske, nastavkom razgovora sa hrvatskim financijskim stručnjakom Rogićem, jer bi dogovor svih nasljednica bivše SFRJ na temu stare devizne štednje bio moguć samo ako bi se sve složile s jednim rješenjem.

Što se tiče tužbi protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj, Arhar je, snižavajući političke tonove koji su zadnjih dana dolazili iz Ljubljane, rekao da te tužbe ‘nisu od jučer‘, te da ne mogu zaustaviti nastavak dijaloga o problemu Ljubljanske banke.

- Složili smo se da te tužbe nisu od jučer, da je u međuvremenu bio potpisan i ratificiran sporazum o sukcesiji. Te tužbe same po sebi ne mogu biti prepreka nastavku procesa, rekao je Arhar. Jer, ukoliko bi se uspjelo doći do nekog dogovora, onda bi to ionako značilo da bi se ti procesi protiv Ljubljanske banke zaustavili, rekao je Arhar.

Hrvatski stručnjak Zdravko Rogić rekao je da su odnosi njega i Arhara odlični, što se pokazalo i na ovom sastanku, te da su obojica spremna nastaviti traženje rješenja.

Smatra kako to nije njegov zadnji susret sa slovenskim financijskim stručnjakom, napominjući da su danas razgovarali o konturama mogućeg bilateralnog rješenja za problem Ljubljanske banke o kojemu ne može govoriti u sadašnjem trenutku, te da će ga on i Arhar iznijeti ministrima.

Cilj je da se nađe prihvatljivo rješenje za obje strane, pri čemu se traže dodirne točke, istaknuo je Rogić. Rogić i Arhar rekli su da nisu mogli niti mimo političkih izjava dviju strana, koje su se pojavile u međuvremenu, ali da ostaju optimisti u nastojanju da se dođe do rješenja. Neslužbeno se saznaje da bi do idućeg sastanka Rogića i Arhara moglo doći za oko dva tjedna.

03. svibanj 2024 02:16