Hrvatska
StoryEditor

Na prijepodnevnom saborskom zasjedanju 17 zastupnika

18. Listopad 2012.

Većina klubova zastupnika u Hrvatskom sabor jučer je podržala paket poljoprivrednih zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU, no dio sudionika u raspravi zamjerio je što je rasprava o tako važnoj temi stavljena na dnevni red tek u kasnim večernjim satima.

- Raspravljamo u mraku o poljoprivrednim zakonima kao što je i hrvatska poljoprivreda doživjela svoj sumrak - ustvrdio je Igor Češek (Klub HDSSB-a) pitajući se nije li se moglo o tome raspravljati tijekom prijepodnevnoga saborskog zasjedanja. S njime se složila i Nansi Tireli (Klub Laburista) koja je rekla kako bi važne teme trebale biti u jutarnjim satima kada je više zastupnika u sabornici, s obzirom na to da ih je jučer bilo tek 17. - Nije nas malo, nas je dovoljno, sabornica je potpuno regularna, a zainteresiranost saborskih zastupnika iznadprosječna - odgovorio joj je predsjedavajući Hrvatskog sabora Josip Leko.

Petar Čobanković (Klub HDZ-a) u objedinjenoj je raspravi o izmjenama Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Prijedlogu zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju i prijedlog izmjena Zakona o poljoprivredi ustvrdio kako je poljoprivreda dobro ispregovarano područje i pokazatelj dobrog završetka pregovora. Izmjenama Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda bi se trebala osigurati detaljnija razrada mjera uređenja tržišta, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vezano uz sektor mlijeka i mliječnih proizvoda, vlada odlukom može propisati posebne interventne mjere za proizvode iz pojedinih sektora, pojasnio je dodavši kako se također provodi i priznavanje proizvođačkih i sektorskih organizacija u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda. Također, naglasio je, definira se i uloga Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u odnosu na provedbu sustava proizvodnih ograničenja u sektoru mlijeka.

Zakonom se također detaljnije propisuje prikupljanje podataka i izvješćivanje o cijenama poljoprivrednih proizvoda, a posebno mjere administrativne kontrole i kontrole na terenu. Prijedlogom zakona o potpori poljoprivredi uređuju se uvjeti i postupak za dodjelu izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima te njihova visina od 2013. godine, visina izravnih plaćanja za proizvodnu 2012. godinu, kao i mjere ruralnog razvoja od 2013. godine, državna potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju te inspekcijski i upravni nadzor nad provedbom Zakona.

Donošenjem tog zakona omogućit će se korištenje EAGF i EAFRD fondova Europske unije i primjena sustava izravnih plaćanja poljoprivredi u skladu s EU legislativom, ocijenio je Jakovina. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi uređuje se usklađivanje definicije poljoprivrede kao djelatnosti sa skupinama Nacionalne klasifikacije djelatnosti, ovlašćivanje agronoma za obavljanje poslova privatne savjetodavne službe putem Hrvatske agronomske komore, provedba stručnog nadzora nad integriranom proizvodnjom, kao i sastav Vijeća za istraživanje u poljoprivredi radi ravnomjernije zastupljenosti relevantnih ustanova u poljoprivredi u radu tog Vijeća.

Većina sudionika u raspravi složila se kako Hrvatska previše uvozi dok je poljoprivredna proizvodnja u stalnom padu. Ivica Mandić (Klub HNS-a) ustvrdio je da uvozimo čak 45 posto poljoprivrednih proizvoda. "Hrvatska kao poljoprivredna zemlja ne bi trebala biti vezana za uvoz", naglasio je Mandić.

Predloženi zakoni možda neće riješiti stanje u poljoprivredi, ali će zasigurno uvesti više reda u poljoprivrednu proizvodnju, poručio je.

19. travanj 2024 15:10