Hrvatska
StoryEditor

Na roamingu će se i dalje zarađivati

28. Ožujak 2015.

Hrvatska je u sklopu analiza o završavanju poziva u pokretnim i nepokretnim mrežama predložila da cijena završavanja poziva u hrvatskim mrežama kad poziv dolazi s broja koji ne pripada nekom od operatora s područja EU/EEA ne bude regulirana, odnosno da se dogovara između hrvatskih i operatora izvan tog područja.

Europska komisija, kažu u HAKOM-u na čelu s Draženom Lučićem, ovih je dana dala pozitivno mišljenje na taj prijedlog pa bi se konačna odluka mogla donijeti idući tjedan.  Prema HAKOM-ovim procjenama, to će značiti uštedu od najmanje dvjesto milijuna kuna na godinu za operatere.

Dosad, kad su i takve cijene bile regulirane, objašnjavaju u HAKOM-u, hrvatski operateri bili su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na operatore izvan tih zemalja jer da njihove cijene terminacije nisu regulirane.  Inače, najavljivano ukidanje naknada za roaming u EU do sredine 2016. stavljeno je na čekanje, točnije, u tijeku je trijalog između Vijeća EU, EP i Komisije na tu temu.

– Hrvatska nije protiv ukidanja dodatnih naknada u roamingu, ali pod uvjetom da ukidanja ne izazovu poremećaje na tržištu koji će povisiti cijene domaćih usluga za korisnike u Hrvatskoj i da se ne dogodi da oni koji ne putuju u inozemstvo subvencioniraju one koji putuju – kažu u HAKOM-u, dodajući da je Hrvatska turistički izrazito receptivna zemlja, koja prima nekoliko puta više stranih turista, ‘roamera‘, nego što hrvatskih građana putuje u inozemstvo.

Ako naknade za roaming ostanu na snazi, tri mobilna operatera mogla bi uštedjeti petstotinjak milijuna kuna na godinu, pa Lučić kaže da se tim paketom mjera dobit operatera povećava za stotinjak milijuna eura na godinu.

24. travanj 2024 06:47