Hrvatska
StoryEditor

Na tržištu nedostaju poduzetnici u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu

29. Listopad 2013.

Što je to što je potrebno hrvatskom tržištu rada u području primijenjene umjetnosti i dizajna bila je tema okruglog stola ‘Osmišljavanje i razvoj novog prijediplomskog studija Poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu’, održanoga na Veleučilištu VERN’ u Zagrebu.

Radi se o početku provedbe istoimenoga EU projekta financiranoga kroz program bespovratnih sredstava ‘Daljnji razvoj Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira’ u okviru komponente IV pretpristupnoga fonda IPA. Projekt se odvija u suradnji s Udrugom bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Aalto University iz Finske, trajat će 18 mjeseci a vodi ga Ana Buljan s VERN‘-a.

Cilj VERN’-a je do 2020. godine otvoriti novi studij koji će se baviti umjetnošću odnosno, prema riječima Branka Štefanovića, predsjednika Uprave, implementirati šestu obrazovnu vertikalu na tome Veleučilištu. VERN’ namjerava kreirati novu djelatnost koja na tržištu nedostaje, ali i novi profil budućih dizajnera, menadžera u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, koji će tijekom studija svladati poduzetničke vještine i kao ‘kompletan proizvod’ pojaviti se na tržištu rada ili vlastitu egzistenciju riješiti samozapošljavanjem.

Ovaj okrugli stol prvi je u nizu od onih koji će se u idućih godinu i pol održati na VERN’-u s namjerom da se sudjelovanjem stručne javnosti; primijenjenih umjetnika, dizajnera, arhitekata, nastavnika, poduzetnika, marketinških stručnjaka i drugih profilira budući studij radnog naziva poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu.

Sadržaj studija, kao i ime, znat će se tek nakon završetka projekta, a prvi studenti mogli bi se na novi studij upisati najprije za dvije godine.

Vlatko Cvrtila, dekan VERN’-a, naglasio da ta privatna obrazovna ustanova prva u Hrvatskoj uvodi praksu kreiranja programa studija na temelju istraživanja struke i tržišta rada.

26. travanj 2024 14:04