16. lipanj 2015.

Na začelju EU: Hrvatski građani bolji standard imaju jedino od Rumunja i Bugara

Standard građana Hrvatske u 2014. bio je među najnižima u Europskoj uniji, uz onaj u Rumunjskoj i Bugarskoj, pokazuju u utorak objavljene procjene Eurostata o potrošnji i BDP-u po stanovniku.

U Hrvatskoj je stvarna individualna potrošnja (AIC) iskazana paritetom kupovine moći u 2014. bila čak 41 posto ispod europskog prosjeka, pokazuju prve procjene Eurostata za prošlu godinu. U 2013. bila je 39 posto ispod tog prosjeka. U istom postotku i hrvatski BDP po stanovniku bio je prošle godine niži od prosjeka EU, baš kao i onaj iz 2013.

Nižu razinu stvarne individualne potrošnje u odnosu na prosjek EU-a bilježile su u 2014. samo Rumunjska i Bugarska, gdje je ona bila 45 odnosno 51 posto ispod prosjeka Unije.

Najveću je stvarnu individualnu potrošnju mjereno paritetom kupovine moći u 2014. bilježio Luksemburg, 40 posto iznad prosjeka Unije. Njemačka i Austrija premašile su taj prosjek nešto više od dvadeset posto. U Danskoj, Belgiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Francuskoj i Nizozemskoj potrošnja po stanovniku bila je 10 do 20 posto iznad europskog prosjeka.

Približno je isti poredak zemalja i kada se uzme u obzir BDP po stanovniku, koji je prošle godine najviši bio u Luksemburgu, nešto više od dva i pol puta iznad prosjeka EU. Najniži je bio u Bugarskoj i Rumunjskoj, 55 odnosno 46 posto ispod prosjeka Unije. Italija je i po tom pokazatelju najbliža prosjeku EU, koji – uz Luksemburg – premašuju još Njemačka, Austrija, Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, Francuska, Nizozemska i Irska.