Hrvatska
StoryEditor

Nabolja ocjena u zadnje 4 godine: Poslodavci gospodarstvo ocijenili dvojkom

15. Prosinac 2015.

Poslodavci su hrvatskom gospodarstvu za 2015. godinu dodijelili dvojku, odnosno ocjenu 2,13, što je najbolja ocjena općeg gospodarskog stanja u protekle četiri godine.

No, 2015. godina premda bolja zbog gospodarskog rasta, poručili su poslodavci na predstavljanju rezultata godišnjeg istraživanja “Poslovna očekivanja HUP-a za 2016. godinu”, nije pružila dovoljno optimizma zbog nedostatka napretka u reformama.

- Rast je ostvaren ponajviše zahvaljujući vanjskim uvjetima i turističkoj sezoni, a iako smo konačno izašli iz recesije, osjetnijeg poboljšanja uvjeta za poslovanje nije bilo – istaknula je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a. Očito je, kaže, da moramo čekati novu Vladu koja će biti spremna povući hrabre i odgovorne poteze. Poručila je novoj Vladi, čija god ona bila:

- Gospodo, postavite jasan i artikulirani plan, imenujte kompetentne ljude koji su spremni preuzeti odgovornost i postavite gospodarski oporavak i fiskalnu konsolidaciju kao najvažnije prioritete.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, prezentirao je HUP skor za prosinac koji iznosi 33/100 bodova, što je pomak od dva mjesta. Navedena ocjena, upozorio je, ipak je daleko od potrebnog minimuma od 50 bodova, a osim toga ona znači i da Hrvatska i dalje, posebice u odnosu na 10 najnovijih članica EU stagnira i zaostaje kad je u pitanju napredak u reformama.

- Pojava slabog gospodarskog rasta 2015. ne mijenja glavni zaključak – poručio je Majetić dodavši kako su poslodavci ipak optimističniji u poslovnim očekivanjima za 2016. godinu, no zato je ipak najzaslužniji njihov vlastiti rad i napor, a ne pomoć od države.

20. travanj 2024 06:19