Hrvatska
StoryEditor

Nadan Vidošević - Tko ga kritizira, biva degradiran

30. Listopad 2013.

Otkako smo u prošlom broju Lidera objavili popis članova Skupštine kao vrhovnog tijela HGK i pozvali ih na odgovornost za neefikasan rad, stizale su nam reakcije čitatelja, među kojima se našlo ime i prezime bivšeg člana Skupštine Arsena Brnelića.

Ostavku na mjesto člana Skupštine dao je u kolovozu, ali još se nalazi na HGK-ovu popisu skupštinara. Još je predsjednik Strukovne skupine građevinara riječke županijske komore, na koju je dospio na prijedlog građevinarskih tvrtki, članica Skupine. Ove se godine kandidirao i za predsjednika riječke županijske komore, međutim, nije dobio suglasnost Nadana Vidoševića.

- Slažem se da odgovornost za poslovanje HGK stoji na skupštinarima, međutim u ovakvom ustroju, na svim nivoima HGK, ispada da je sav napor pojedinaca koji se trude nešto promijeniti uzaludan. Godinama već spominjem netransparentan rad i ustroj HGK, pogotovo Sektora graditeljstva, međutim, uspio sam napraviti vrlo male pomake, za razliku od velike štete koju sam zauzvrat pretrpio - veli Brnelić.

U dopisu Gospodarskom Vijeću rječke ŽK iznijeo je ljetos svoje stavove, a to su nužna reforma Komore, a s time i promjena Statuta i ostalih akata u skladu s promjenama u gospodarstvu u zadnjih dvadesetak godina, transparentan rad Komore, vraćanje povjerenja i utjecaja HGK-a te nužnost stvarne, opipljive i svakodnevna zaštite interesa članica. Postavljao je i pitanja o raspodjeli financijskih sredstava, odnosno prihoda od članarina i doprinosa članica te zastupao ideju da se tim novcem stipendiraju učenici deficitarnih zanimanja. 

Nepoznati autor napisao je pamflet u kojem se Brnelića proziva za neopravdano kritiziranje rada Strukovnog udruženja graditeljstva, da na dnevni red sjednica stavlja rasprave o cijenama prozivoda, čime navodno krši prava tržišnog natjecanja te da zbog njega Skupini ne žele pristupiti velike tvrtke na riječkom području. Kada je slučajno doznao za pamflet, poslao je odgovor svima u HGK, ali nitko nije reagirao na njegov dopis. 

- Činjenica je da sam zadnjih osam godina isticao probleme u graditeljstvu pokušavajući predložiti i rješenje. Nisam pokušavao odrediti cijene niti stvoriti kartel, već sam pokušao iznijeti problem nelogičnih cijena i stvoriti svijest o tome kako se može eliminirati one koji igraju prljavo. Apelirao sam na velike tvrtke da se priključe radu, međutim, najčešći odgovori koje sam dobivao bili su da HGK nema nikakav utjecaj i da je beskorisna organizacija u kojoj ne žele trošiti vrijeme - istaknuo je Brnelić. 

Vjerodostojnost dokumenata koje nam je poslao, kao i priču o sabotaži njegova rada provjerili smo kod nekih članova Strukovne skupine građevinara, koji su nam potvrdili da se Brnelića iz ŽK i centrale degradiralo, da možda nema diplomatskih vještina, ali da je bio jedan od rijetkih koji su se zalagali za rješavanje problema sektora. 

24. travanj 2024 03:32