Hrvatska
StoryEditor

Naftaši sad i zbog seoskih zabava dižu cijene goriva

06. Srpanj 2014.

Janko je godinama poslovođa na jednoj benzinskoj postaji. Središnjica u Zagrebu jednom na tjedan javi koja je osnovna cijena litre goriva, ali Janko zna da se sutra u njegovom mjestu održava motorijada i očekuje se nekoliko stotina motorista.

Budući da se ne mora držati preporuke, odluči povisiti cijenu za deset lipa po litri, jer u blizini nema druge postaje na kojoj bi motoristi točili gorivo. Nakon odlaska motorista Janko vraća cijene na razinu preporučenu iz središnjice.

U toj se, recimo imaginarnoj priči, jasno vidi kako u stvarnom životu funkcionira liberalizacija tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj, koja je dovela do toga da je benzin od 19. veljače poskupio 8,3 posto, a dizel 6,5 posto. I može se očekivati da će gorivo biti još skuplje.- Htjeli smo tržište, dobili smo ga. Liberalizacija tržišta naftnih derivata bila je jedini izbor, nije bilo alternative. Ona je dovela do tržišne utakmice koja se temelji na tržišnim cijenama. Onaj tko ima bolje izvore nabave, koji ima bliže rafinerije, taj će imati prednost i konkurentnije cijene - objašnjava naftni konzultant Davor Štern. 

U Hrvatskoj je, naime, sredinom veljače stupio na snagu novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je omogućio da svaka benzinska postaja određuje svoje cijene. Do tada su cijene goriva određivale vlasti. Ministarstvo gospodarstva tvrdi da je to radila Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera), a Hera tvrdi da je to radilo Ministarstvo. Bilo kako bilo, država je do sredine veljače određivala cijene goriva, a novim zakonom država jedino što može jest staviti veto na cijene na 90 dana ako se dogodi veliki poremećaj. Poremećaj takvog tipa još uvijek se nije dogodio, ali cijena jedne litre Eurosupera 95 u posljednja je četiri mjeseca skočila za čak 85 lipa, a litra Eurodizela skuplja je čak 63 lipe. To znači da vozač koji troši 50 litara benzina na mjesec sada za istu količinu goriva daje 42,5 kuna više, a za 50 litara Eurodizela 31,5 kuna više. 

- Gorivo je u Hrvatskoj skupo ponajprije zbog državnih nameta. Oko 60 posto cijene jedne litre Eurosupera 95 otpada na različite vrste nameta ‘javnog‘ interesa (naknade, trošarine i slično), a na isto otpada 55 posto cijene jedne litre Eurodizela - objašnjava naftni stručnjak Igor Dekanić.

Benzinske postaje mogu mijenjati cijene svakih sat vremena ako žele. Srećom, cijene se zasad mijenjaju u prosjeku jednom na tjedan. Ipak, nastao je kaos. Kada je Ministarstvo gospodarstva određivalo maksimalne cijene naftnih derivata svaka dva tjedna, građani su dan prije znali koliko će gorivo poskupiti ili pojeftiniti. Danas se cijene mogu saznati samo na benzinskoj postaji ili na specijaliziranim portalima kao što je cijenegoriva.info, koji prati osnovne cijene naftnih derivata. 

- Nismo bili blagonakloni prema liberalizaciji tržišta. Prilikom pisanja i donošenja zakona uvjeravali su nas da će se nakon liberalizacije paziti na tržište i na to što će se dogoditi s cijenama. Cijene nisu pale, niti su stagnirale. Rasle su, što je izravni udar na građane. Na udaru su i prijevoznici, koji će sigurno kad-tad povisiti cijene svojih usluga - kaže sindikalist Krešimir Sever.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti na iPadu skinite OVDJE. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

25. travanj 2024 23:01