Hrvatska
StoryEditor

Nagrađeni najbolji i najinovativniji poduzetnički projekti

26. Ožujak 2015.
Piše:
Miro Soldić

U poduzetništvu je hrvatska sadašnjost, kao i bolja budućnost – kazao je predsjednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu natječaja Moj Zaba Start.

- Projekti koji su se plasirali u finale natječaja dolaze iz različitih sektora i industrija. To pokazuje da Hrvatska ima širok poduzetnički potencijal i da kao društvo moramo učiniti sve da kako bi osigurali uvjete za realizaciju tog potencijala – poručio je Živaljić uz čestitku pobjednicima.

Nagrade u tri kategorije natječaja: Moja prilika, Moja zelena zona i Moja kreativna crta dodijelili su Živaljić te članovi uprave Daniela Roguljić Novak i Lorenzo Ramajola.

Deset nagrađenih projekata dobilo je 12 financijskih potpora u ukupnom iznosu od milijun kuna jer su stručna komisija i javnost u čak dva natječaja odabrali iste finaliste kao najbolje projekte.

Više o pobjednicima natječaja pročitajte u nastavku:

Moja prilika – za inovativne poduzetničke i start-up projekte

Dobitnici potpore stručne komisije (predstavnici Zagrebačke banke, HAMAG- BICROa, Sense Consultinga, Sveučilište u Zagrebu – Ekonomski fakultet i Udruga inovatora Hrvatske):

Nogar za bicikl s pumpom V-PUMP

Izum spaja nogar za bicikl i pumpu smještnjem pumpe za bicikl u sam nogar na koji se bicikl naslanja. Na taj način omogućuje financijsku uštedu te uštedu na prostoru i težini bicikla. Proizvod se prilagođava svim vrstama okvira bicikala.

Samoljepljiva tkanina Gearskin

Versatilna samoljepljiva tkanina primjenjiva je na širokom spektru ljudskih djelatnosti, od hobija do profesionalne upotrebe (outdoor programi, hobby programi, tehničke tkanine posebne namjene, medicinski program,...)

Web aplikacija Rentlio

Inovativna i napredna web aplikacija iznajmljivačima apartmana, soba, vila, malim hotelima i B&B-ima eliminira administraciju i omogućava kvalitetno upravljanje turističkim objektima.

Dobitnik potpore javnosti: Web aplikacija Rentlio

Moja zelena zona – za zeleno poduzetništvo

Dobitnici potpore stručne komisije (predstavnici Zagrebačke banke, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskog poslovni savjet za održivi razvoj, REGEAe (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) i Savjeta za zelenu gradnju):

iCat - "zero emission island catamaran"

Prijevoz od otoka do otoka ne mora biti duga i skupa avantura. Osmišljen je brzi motorni brod na kojem vjetar i valovi nadglasavaju buku i vibracije, a koji malom potrošnjom omogućuje brodske linije tamo gdje to sada nije bilo ostvarivo, oslanjajući se na energiju Sunca.

Organska olovka "Fabula"

100% organska i eko olovka napravljena je od reciklirane kave, čaja i otpadnih latica te sadrži organsko vezivo. Olovka šiljenjem postaje gnojivo za biljke, a u svoj vrh ima ukomponirano sjeme superfoods biljaka koje se može posaditi kao nova biljka.

Sustav za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju balastnih voda i drugih tekućina

Cilj projekta je razvoj visoko ekološki prihvatljivog sustava za obradu balastnih voda na brodovima. Tehnologija se može primijeniti i u drugim područjima s ciljem dezinfekcije, pročišćavanja ili sterilizacije tekućina te uništavanja raznih vrsta mikroorganizama iz tekućina.

Dobitnik potpore javnosti: iCat - "zero emission island catamaran"

Moja kreativna crta – za kreativnu industriju

Dobitnici potpore stručne komisije (predstavnici Zagrebačke banke, Hrvatske obrtničke komore, agencije Bruketa&Žinić, Jasna Jakovljević iz HNK Varaždin i Dean Sinovčić, filmski kritičar):

BOYA bojice/pastele za crtanje

Crtaći alat koji omogućava ekspresivan i intuitivan način crtanja inovativnog je oblika i doprinosi sinergiji koju u crtanju stvara um, ruka, pokret, alat i podloga. Boya ne ostavlja trag na rukama te je vrlo prihvatljiva za djecu.

FreeDA, Multiartistički projekt, Predstava, Izložba, Dokumentarni film

Multiartistički projekt čine monodrama, natječajna izložba likovnih radova studenata likovne akademije iz Zagreba i dokumentarni film. Predstava dolazi publici u domove, muzeje, vrtove i druge nekazališne prostore.

Pametnica - Radni materijali za rano poticanje intelektualnog razvoja

„Pametnica“ objedinjuje radne materijale u vidu predložaka za edukativne društvene igre koje potiču rani jezično-govorni razvoj, rani razvoj predčitalačkih i matematičkih vještina, razvoj fine motorike, koncentracije, grafomotorike, logičkog mišljenja, funkcionalnog znanja i divergentnog mišljenja od najranije dobi.

Dobitnik potpore javnosti:

Internetski portal o vizualnim umjetnostima i kulturi Vizkultura.hr

Portal prati scenu vizualnih umjetnosti, dominantno hrvatskih autora. Sadržaj objava baziran je na temama iz suvremene likovne umjetnost, grafičkog i produkt dizajna, arhitekture, suvremene fotografije, novih medija, street arta te srodnih disciplina suvremenih vizualnih umjetnosti i kulture.

Više o projektima saznajte na: https://www.mojzabastart.hr/home/zs/finalisti/moja-kreativna-crta

19. travanj 2024 07:10