Hrvatska
StoryEditor

Najesen dobivamo zavod za prostorno planiranje

14. Lipanj 2013.

Hrvatska će u jesen dobiti Državni zavod za prostorno planiranje, a sredstva za organiziranje tog zavoda osigurana su u proračunu, najavila je danas ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš na okruglom stolu o novoj zakonskoj regulativi u području graditeljstva.

Okrugli stol održan je u sklopu 8. dana ovlaštenih inženjera građevinarstva, koji su danas počeli u Opatiji.

Ministrica Mrak Taritaš predstavila je novosti u nacrtu novog zakona o prostornom uređenju, kazavši da sve zemlje Europske unije imaju definiran državni zavod za prostorno planiranje, a da Hrvatska nažalost nema.

Ministrica je najavila i uspostavu informacijskog sustava prostornog planiranja, koji će omogućiti pristup podacima o svakoj pojedinačnoj parceli.

Navela je da su sve općine i gradovi donijeli prostorne planove, da su planovi trebali biti prihvatljivi i za obradu na računalu, da to nisu svi omogućili, ali da će morati.

Ako netko ne želi da se prostorni plan jasno vidi onda nešto skriva, pa ćemo mi to napraviti i za to uzeti sredstva, kazala je ministrica dodavši da će u budućnosti sve izmjene i dopune prostornih planova morati biti vidljive i dostupne, da sustav mora biti otvoren, javan i transparentan.

Bit će uspostavljena i e-arhiva u kojoj će se moći provjeriti zahtjevi i dozvole za svaku zgradu.

Napomenula je da će novi sustav biti postavljen tako da na prvom mjestu bude prostorni plan države, koji će definirati infrastrukturne i gospodarske zahvate od važnosti za državu i na temelju kojeg će se moći izravno izdavati dozvole i raditi urbanistički planovi uređenja.

Nakon njega slijede prostorni planovi županija, općina i gradova, kojima će planirati svoj razvoj i naselja.

Ministrica je još navela da se u sustav vraća generalni urbanistički plan (GUP), da će se urediti trajanje planiranih gospodarskih zona koje blokiraju razvoj i na kojima se ništa ne događa, da će se lokacijske dozvole izdavati samo za nekoliko vrsta zahvata u prostoru.

Izdavat će se rješenja o utvrđivanju građevinske čestice, uvodi se geodetski projekt, a svi doneseni prostorni planovi, takvi kakvi jesu, bit će na snazi dok se donese prostorni plan države.

U nastavku su predstavnici resornog ministarstva iznijeli novosti u prijedlozima novih zakona o građenju i o građevinskoj inspekciji.

Javna rasprava o sva tri nacrta zakona počela je 20. svibnja, a trajat će do 20. lipnja.

25. travanj 2024 02:21