02. svibanj 2016.

Najveći poslijekrizni rast BDP-a zabilježen kada nije bilo Vlade

lider.media
lider.media

Na visok rast utjecao je raniji Uskrs, prijestupna godina koja donosi jedan radni dan više i veća potrošnja, ali razlog za optimizam jest i u činjenici da industrijska proizvodnja raste, a ima podloge za očekivanja da su u prva tri mjeseca u Hrvatskoj konačno rasle i investicije

Gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju rasle su i do tri posto u odnosu na godinu prije, optimistično najavljuju ekonomisti ističući da svi podaci još nisu objavljeni pa prognoze rasta ne mogu biti sasvim precizne. Na visok rast utjecao je raniji Uskrs, prijestupna godina koja donosi jedan radni dan više i veća potrošnja, ali razlog za optimizam jest i u činjenici da industrijska proizvodnja raste, a ima podloge za očekivanja da su u prva tri mjeseca u Hrvatskoj konačno rasle i investicije, piše Večernji list. Zanimljiva je okolnost da je najveći poslijekrizni rast BDP-a zabilježen i najavljen u dva kvartala u kojima praktički nije bilo Vlade.

U posljednja tri mjeseca 2015. tako je na čelu bila tehnička Vlada bez mogućnosti donošenja važnih odluka, a u prvom dijelu 2016. vladajući su formirali vlast. Dokazuju li ta dva tromjesečja da su poduzetnici bili u pravu kad su rekli da posluju najbolje kad im država ne smeta?

Teško je tu tezu argumentirano braniti, ali rast u posljednjih šest mjeseci ipak pokazuje da na gospodarstvo pozitivno djeluje kada država manje troši i kada se gospodarstvu ostavi više prostora, piše Večernjak.

Tako, ekonomist Željko Lovrinčević je uvjeren kako je ekonomija ostvarila oko 2,2 posto rasta. Investitor Nenad Bakić prognozira rast od 2,4 posto u prva tri mjeseca, ali i veliki rast na razini godine koji bi mogao dosegnuti i tri posto. Mladi ekonomist Ivica Brkljača najavljuje rast BDP-a od tri posto već u prva tri mjeseca...