Hrvatska
StoryEditor

Najveću vjerojatnost za bankrot ima Grčka, Hrvatska na 18. mjestu

26. Siječanj 2013.

Najveća vjerojatnost od bankrota prijeti Grčkoj, dok se Hrvatska na globalnoj listi nalazi na 18. mjestu, pokazuje ovoga tjedna objavljeno najnovije izvješće konzultantske tvrtke CMA Vision.

U izvješću o kreditnom riziku, temeljenom na podatcima iz četvrtog tromjesečja 2012. godine, CMA Vision je među 10 zemalja s najvećom vjerojatnošću od bankrota uvrstila Grčku, Argentinu, Cipar, Pakistan, Venecuelu, Ukrajinu, Portugal, Egipat, Irak i Libanon.

Među 10 zemalja s najmanjom vjerojatnošću bankrota su skandinavske zemlje Švedska, Norveška, Finska i Danska, potom SAD, Britanija, Njemačka, Švicarska, Austrija i Nizozemska.

Hrvatska se na toj globalnoj listi nalazi na 18. mjestu. Veću vjerojatnost od bankrota među europskim državama bilježe Španjolska (11. mjesto), Italija (12.), Mađarska (15.) i Irska (16.)

CMA Vision je kvantificirala vjerojatnost da države neće moći podmiriti svoje obveze u određenom vremenskom razdoblju korištenjem standardnog modela industrije i odgovarajućih kreditnih podataka CMA Datavisiona, navodi se, među ostalim, u tome izvješću.

27. travanj 2024 19:46