Hrvatska
StoryEditor

Najviše je porastao promet u turizmu i ugostiteljstvu

17. Prosinac 2013.

Promet uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, povećan je u odnosu na promet iz istog tromjesečja prošle godine za 4,9 posto, pokazuju podaci iz izvješća od distributivnoj trgovini i ostalim uslugama u razdoblju od početka srpnja do kraja rujna koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, koji isključuju utjecaj različitih kalandarskih dana, u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem najviše je porastao promet u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, i to za 20,8 posto.

Promet u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima te popravcima motornih vozila i motocikala istovremeno je povećan za 13,6 posto, a u informacijskim uslužnim djelatnostima za 12,3 posto.

Nasuprot tome, najveći pad promet bilježe ostale stručne i znanstvene te tehničke djelatnosti, i to za 11,9 posto, dok je promet u telekomunikacijama pao za 10,8 posto, a u skladištenju i pratećim djelatnostima u prijevozu za 8,5 posto.

Ukupan desezonirani promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u trećem kvartalu ove godine prema istom razdoblju lani povećan je pak za 1,5 posto.

Desezonirani podaci, koji isključuju utjecaj različitih kalendarskih dana i utjecaj sezone, pokazuju da je u trećem tromjesečju ove godine prema istom kvartalu lani najviše, za 4,1 posto, promet također rastao u turizmu i ugostiteljstvu, dok je promet u vodenom prijevozu povećan 3 posto.

Pad prometa u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima te popravcima motornih vozila i motocikala, prema desezoniranim podacima, iznosi pak 7,2 posto.

20. travanj 2024 13:29