26. svibanj 2015.

Nakon dva mjeseca dizel napokon jeftiniji

lider.media
lider.media

Na radost vozača koji koriste dizelska goriva, cijena litre Eurodizela u utorak je pala za 8 lipa. Ovo je inače prvi puta u posljednja dva mjeseca da je pala cijena dizelskih goriva.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info, sada se litra Eurodizela kreće između 9,41 i 9,45 kuna, ovisno o kompaniji. Cijenu je najviše spustio Plinski centar Zagreb, za 20 lipa, koji ujedno ima i najnižu cijenu ove vrste goriva od 9,28 kuna.

No, vozači koji koriste benzinska goriva, nažalost, plaćat će istu cijenu kao u posljednja dva tjedna – 10,19 kuna za litru Eurosupera 95.

Litra autoplina u utorak je najviše pojeftinila - za 19 lipa. Prema informacijama portala cijenegoriva.info sve naftne kompanije spustile su cijenu ove vrste goriva na oko 4,03 kune, s time da je ta cijena na nekim benzinskim postajama Petrola i Lukoila niža. Prosječan spremnik od 50 litara autoplina u utorak je tako jeftiniji za 9,50 kuna.

Ovaj pad cijena derivata u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena na Mediteranskom i svjetskom tržištu te kretanja dolara u odnosu na kunu u posljednjih nekoliko tjedana. U svijetu se barel nafte već tjednima kreće oko 65 dolara (iako nije važan za određivanje cijena goriva u Hrvatskoj, ali pokazuje trend), dok se dolar nije previše mijenjao (na razinima od oko 6,75 kuna). No, u posljednjih nekoliko dana dolar je opet počeo jačati, tečaj za utorak već je bio 6,86 (2,4 posto više nego prije dva tjedna ). Ukoliko se nastavi jačanje dolara, a za sada su naznake takve da hoće, i ako se cijena nafte neće previše mijenjati, pitanje je hoće li cijene goriva padati u idućim tjednima.