Hrvatska
StoryEditor

Nakon krize ni banke ni realni sektor neće biti isti!

17. Travanj 2015.
Piše:
Ato Markin

Hoće li – može li – model poslovanja banaka jednom kada recesija prođe ostati isti? U razvijenom dijelu EU sve se češće podcrtava tvrdnja da – neće.

Jer nakon krize ni banke ni realni sektor više neće biti isti, ni kapitalno ni strukturno. Gordana Gelenčer u tekstu „Banke će se nakon krize morat okrenuti uslugama ‘po mjeri‘“, koji možete pročitati tijekom vikenda na portalu liderpress.hr, piše kako analitičari već predviđaju (na temelju postojećih primjera iz prakse, naravno) da će se banke morati prilagoditi novim vremenima i umjesto klasičnih bankovnih odjela koji prodaju i administriraju postojeće tipske bankovne proizvode, ojačati ulogu projektnih ureda koji kroje i provode ‘tailor made‘ usluge, dakle sve po mjeri.

Može li se svaka kriza predvidjeti? Može. Tvrdi to Michael Snyder, američki ekonomist koji piše The Economic Collapse Blog, iznoseći u zadnjem postu pokazatelje moguće nove krize. Kao primjer navodi pad cijena robe, uobičajen prije početka recesije. Koji su to pokazatelji krize donosi vam Valentina Pankasz u tekstu koji možete pročitati na stranicama portala liderpress.hr tijekom vikenda.

Nakon burnoga prvog kruga akcije inspekcijskoga nadzora kvalitete goriva Oktan 1 potkraj prošle godine, koji je pokazao da tri od pedeset uzetih uzoraka ne odgovaraju kriterijima kvalitete, nastavak te akcije – ‘Oktan 2‘ – u kojoj je također izdvojeno pedeset uzoraka, prošao je u tišini. Štoviše, rezultati ‘Oktana 2‘ koji su pokazali da svi uzorci zadovoljavaju propisane vrijednosti nisu nigdje ni objavljeni. Što se zapravo dogodilo pročitajte tijekom vikenda u tekstu Jasmine Trstenjak na portalu liderpress.hr.

Znate li da je Bill Gates još 1999. predvidio kako će izgledati tehnologija današnjice? Te je iste godine Bill Gates, osnivač Microsofta, napisao knjigu ‘Business @ the Speed of Thought‘, koja (iz današnje perspektive) nudi nevjerojatno precizna predviđanja vezana uz način na koji će internet promijeniti poslovanje. Zanima li vas što je sve predvidio ovaj genijalac posjetite tijekom vikedna stranice portala liderpress.hr i zadovoljite znatiželju.

Ako žele stvoriti konkurentnu organizaciju, lideri trebaju igrati ‘šah‘, a ne ‘damu‘. To je ključna pouka koja se nalazi i u naslovu nove knjiga Marka Millera ‘Chess Not Checkers, Elevate Your Leadership Game‘, koja je odnedavno dostupna na Amazonu. Metaforom o dami i šahu Miller se koristi kako bi ukazao na razlike u pristupu rješavanju problema. Težite li liderstvu svakako tijekom vikenda pročitajte tekst „Lideri, igrajte šah, a ne damu!“.

U okviru nastavnog plana i programa na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) rade se projekti vezani za poslovno planiranje ili rješavanje konkretnih praktičnih problema za tvrtke. Obično se radi o inoviranju proizvoda ili unapređenju poslovnog procesa. U pravilu studenti cijeli semestar rade na tom zadatku, a rezultat su vrlo zanimljive ideje koje tvrtke mogu implementirati u okviru svoga poslovanja, što najčešće i čine, te se kroz odabir i prezentaciju najboljih radova predstavljaju i ZŠEM-ovi studenti od kojih dio dobiva praksu u tvrtkama ili u budućnosti i zaposlenje. O ZŠEM-ovim projektima i suradnji s poslovnim sektorom Jasmina Trstenjak razgovarala je sa Zoranom Baracem, direktorom ZŠEM-a.

20. travanj 2024 15:00