Hrvatska Preporučeno

Nakon punih 10 godina čekanja Hrvatska konačno zabranila uzgoj životinja za krzno

Ivana Tarnaj

Pohvale pljušte sa svih strana. Hrvatska je, konačno, nakon 10 godina čekanja, zabranila uzgoj životinja za krzno. Odredba kojom se zabranjuje uzgajati životinje u svrhu proizvodnje krzna zapisana je u postojećem zakonu, međutim, postojao je period prilagodbe koji je istekao početkom ove godine. Tu je vijest na svojim službenim stranicama objavila i PETA, a potvrda stiže i iz Ministarstva poljoprivrede:

-Zakon o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13, 125/13) u čl. 4. st. 2. točka 23. propisuje sljedeće:  „Zabranjeno je uzgajati životinje u svrhu proizvodnje krzna“.Ova je odredba stupila na snagu 1.1.2017. godine, a uzgajivači su (od donošenja Zakona) tako imali desetogodišnje prijelazno razdoblje, kako bi na vrijeme preusmjerili svoju proizvodnju- stoji u službenom priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Osim brojnih udruga za zaštitu životinja, a bilo je tu i plakata na kojima su slavne osobe iz hrvatskog javnog života pozirale za  činčilama, u akciji da i Hrvatska bude jedna od zemalja koje ne dozvoljavaju uzgoj životinja za krzno, aktivno je sudjelovala i Sharon Osbourne. Kontaktirala je hrvatskog ministra poljoprivrede u čiji je kabinet poslala i ovaj video, u kojem ukazuje na strahote koje se događaju na farmama za krzno:

Godinama, PETA ukazuje na okrutno postupanje s činčilama, glodavcem koji je zbog svojeg krzna gotovo u potpunosti u divljini istrebljen. Činčile nastanjuju područje Južne Amerike i najčešće žive u skupinama od po stotinu jedinki. Činčile se, danas, uzgajaju isključivo za krzno. Upravo to PETA nastoji promijeniti, ukazujući na patnju životinja na farmama krzna. Jednu takvu, u Kaliforniji, aktivisti su uspjeli zatvoriti, o čemu su, također, snimili video i plasirali ga na Youtube.

Komentari