Hrvatska
StoryEditor

Nakon Vladine odbijenice MHS sam organizira referendum

12. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Četiri sindikata učlanjena u Maticu hrvatskih sindikata predložili su Vladi zajednički referendum među sindikalnim članstvom o Vladinim prijedlozima izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

No, Vlada ih je odbila pa će referendum organizirati sami, izvijestili su čelnici Matičinih sindikata na današnjoj konferenciji za novinare. Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kaže kako se sindikati Matice ne boje otkazivanja TKU-a jer smatraju da u tom slučaju dobro pravno stoje te da bi u konačnici Vlada taj potez platila gubitkom sudskih sporova uz enormne troškove.

Smatra da je Vladina prijetnja otkazivanjem TKU-a dio njezine neoliberalne politike smanjenja plaća i troškova rada i povećanja profita, što drži kratkovidnim i štetnim. Pored toga, medijskim naglašavanjem pregovora sa sindikatima Vlada prikriva neuspjehe u ekonomskoj politici, a sindikate označava kao glavne krivce za to, kaže Ribić.

Uz Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja to su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

26. travanj 2024 08:52