31. svibanj 2015.

"Naprijed Hrvatska" Ive Josipovića je progresivni savez koji povezuje lijeve i desne

[gallery columns="5" ids="227603,227604,227605,227606,227607,227608,227609"]

Hrvatska je u nedjelju dobila još jednu političku stranku. Osnivačka skupština stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez održana je u Hotelu Internacional a za predsjednika je izabran Ivo Josipović.

- Mi nismo klasična stranka već savez koji je otvoren za suradnju i dijalog sa svima. Najvažniji cilj nam je ulaganje u znanje. U svijetu je u tijeku digitalna revolucija. Ako se nastavimo baviti duhovima prošlosti, a ne tehnološkim i društvenim napretkom završit ćemo kao nečija kolonija - izjavio je Ivo Josipović prilikom osnivačke skupštine svoje političke stranke.

Za predsjednika radne skupštine, ali i Josipovićevog zamjenika stranke,  izabran je Josip Kregar, a u stranci su još i Mislav Žagar, Nikica Gabrić, Velimir Srića, Ivica Pančić, odvjetnik Ante Nobilo, kulturne radnice Dunja Vejzović i Irena Škorić, te mnogi drugi. Stranka je tako odmah parlamentarna budući da u svojim redovima ima aktualnog saborskog zastupnika Kregara.

Jadranka Kosor i Radimir Čačić kao gosti skupštine ukazuju na ono što će se vjerojatno dogoditi prije sljedećih parlamentarnih izbora, a to je osnivanje još jedne koalicije. Skupština se na trenutke doimala kao sastanak otpisanih političara u potrazi za drugim političkim životom.

– Mi smo stranka pravog centra i spremni smo surađivati i s lijevim i desnim centrom- izjavio je predsjednik Reformista Čačić , te istaknuo kako je njegova stranka već sada najjača u Varaždinskoj županiji.

Kosor je suradnju s bivšim predsjednikom Josipovićem za vrijeme njena premijerskog mandata opisala, kao "punu poštovanja i argumentiranih rasprava u okviru ustava", te tako vrata moguće suradnje ostavila otvorenim. Slično govori i Boris Miletić iz IDS-a.

Naravno, nije moglo proći bez komentara o zahtjevima branitelja i užarenoj atmosferi koja se oko njih stvorila posljednjih dana. Josipović je branitelje nazvao najčasnijim stanovnicima zemlje, ali isto tako naglasio kako nijedan građanin ove zemlje ne smije biti žrtva njihovog gnjeva, dok je Kregar rekao kako ga ova događanja podsjećaju na sukob Kaptola i Gradeca, te strahuje od krvave eskalacije sukoba.

Iz novoosnovane stranke najavljuju i svoj program koji bi trebao pomoći dužnicima u francima, reformiranje uprave u efikasni i nepotkupivi sustav najviših standarda, poticati inovacije.

Studenti, umirovljenici, branitelji, manjine… Svi bi oni trebali biti uključeni u rad stranke i svi su jednako važni, moglo se čuti tokom skupštine. Bit će zanimljivo vidjeti kako stranka koja se predstavlja kao "lijevija od SDP-a" misli pomiriti nikad podijeljeniju Hrvatsku.