Hrvatska
StoryEditor

Narudžbe kapitalnih proizvoda pale 39,3 posto

12. Rujan 2012.

Ukupni promet hrvatske industrije u srpnju je u usporedbi s lipnjem pao za 1,4 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine veći je za 3,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Kumulativni podaci za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećan za 0,4 posto.Po podacima DZS-a, narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi, u srpnju su u odnosu na lipanj porasle za 11 posto, pod utjecajem rasta narudžbi s domaćeg tržišta za 14,2 posto te sa stranog tržišta za 7,7 posto. U odnosu na srpanj 2011. godine, narudžbe su porasle za 4,1 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 15,4 posto, dok su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe povećali za 15,5 posto.

Podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao rast narudžbi intermedijarnih proizvoda, koje u ukupnim narudžbama imaju i najveći udio od 43,21 posto. Narudžbe intermedijarnih proizvoda u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine porasle su za 74,5 posto.Kod svih ostalih glavnih industrijskih grupacija se pak bilježi pad narudžbi na godišnjoj razini, najviše, za 80,3 posto, kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, koje u strukturi narudžbi imaju i najmanji udio, tek 3,52 posto.Narudžbe kapitalnih proizvoda u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine smanjene su za 39,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,5 posto.Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine bilježi rast narudžbi za 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

20. travanj 2024 03:38