06. lipanj 2013.

Naša najznačajnija izvozna tržišta su Ruska Federacija i BiH

Kroz programe osiguranja izvoza koje Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) provodi uz nadležnost Povjerenstva za osiguranje izvoza prošle godine omogućen je izvoz hrvatskih roba i usluga u 53 zemlje, izvijestio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade.

Izvoz je omogućen prema ukupno 758 kupaca te je osigurano devet kredita za pripremu izvoza i osigurano 15 bankarskih garancija vezanih uz izvozne poslove hrvatskih društava, rekao je Linić u sklopu predstavljanja godišnjeg izvješća o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2012. godinu, koje je Vlada prihvatila.

Kao najznačajnija izvozna tržišta za koje je odobreno osiguranje u 2012. godini ističu se Ruska Federacija, Bosna i Hercegovina, Ujedinjeno kraljevstvo, Norveška i Turkmenistan, rekao je Linić.

Ukupni osigurani izvozni promet hrvatskih izvoznika, koje je Hrvatska banka za obnovu i razvitak osigurala u 2012. godini, iznosi 2,56 milijardi kuna, čime je pokriveno 3,5 posto ukupnog izvoza Republike Hrvatske.

Povjerenstvo je podržalo i realizaciju novougovorenih polica osiguranja za preuzimanje rizika neplaćanja inozemnih dužnika u vrijednosti od 1,35 milijardi kuna.

Na ime premije osiguranja tijekom 2012. godine u Garantni fond osiguranja izvoza uprihodovan je 10,1 milijun kuna, a osiguranicima je uslijed materijalizacije šteta po zaključenim policama osiguranja isplaćeno devet odšteta u ukupnom iznosu od 55,3 milijuna kuna, izvijestio je Linić.

Najveći dio odštetnih zahtjeva, prema njegovim riječima, proizlazi iz poslovnog odnosa Končara i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.