Hrvatska
StoryEditor

‘Naši limuni prošli su kontrolu i nisu štetni za zdravlje‘

04. Studeni 2014.

Panika koja je zahvatila Hrvatsku proteklih par dana zbog pojave ′toksičnih limuna iz Turske′ bila je neopravdana. Tako barem tvrde iz trgovačkog društva Dodir prirode d.o.o iz Zagreba, koje neslavne limune distribuira na našem tržištu.

- Većina poljoprivrednih proizvoda koji se iz trećih zemlja uvoze u Republiku Hrvatsku, podvrgavaju se prethodnoj kontroli ispravnosti i kvalitete po nadležnim i stručnim tijelima. U konkretnom slučaju, limuni koji su proizvedeni u Turskoj, a koje distribuira Dodir prirode d.o.o s prošli sve potrebne analize i kontrole, te isti u cijelosti zadovoljavaju sve propisane kriterije ispravnosti proizvoda i nisu štetni za zdravlje - stoji u današnjem priopćenju ove zagrebačke tvrtke.

Izrazito povoljne cijene limuna, gdje je kilogram tog voća bio ispod 10 kuna po kilogramu, a što je za čak 40 posto manje nego u rujnu, privukle su veliku pažnju potrošača, no nedugo nakon početnog oduševljenja krenule su špekulacije zašto je cijena tako niska, te se došlo do prilično nelagodne spoznaje. Naime, kora limuna sadrži imazlil fungicid.

Radi se o sredstvu za zaštitu bilja protiv gljivičnih bolesti poput plijesni, a u EU dopušten je za tretiranje sjemena žitarica, brojnih vrsta voća, te drugih poljoprivrednih proizvoda nakon žetve ili berbe. Maksimalna dopuštena količina imazlila u plodovima je 5mg/kg, a ukoliko se pređe ta brojka on može biti vrlo štetan za zdravlje, pogotovo za malu djecu i dojenčad kod kojih može izazvati probleme u središnjem živčanom sustavu, Kod odraslih on može uzrokovati probleme s reproduktivnim organima.

No, u ispitnom izvještaju instituta Dr. Andrija Štampar, koji je također priložen javnosti, ustanovljeno je kako je količina imazlila u spornim limunima 0.127 mg/kg, što je višestruko manje od limita dozvoljene količine.

- Evidentno je dakle kako ne postoji bilo kakav razlog za strah potrošača prilikom konzumiranja limuna - zaključuju odgovorni iz Dodira prirode.

26. travanj 2024 23:51