Hrvatska
StoryEditor

Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata

04. Srpanj 2012.

Pregovori Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe nastavljaju se, prema najavama, u srijedu poslije podne. Očekuje se odgovor sindikata na Vladinu ponudu smanjenja dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna.

Vremenskim ograničenjem smanjenja dodatka za radni staž Vlada je ublažila svoj prvotni prijedlog. Vlada predlaže i ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine. Ostaje i kod prijedloga o stavljanju van snage sporazuma koji su sindikati sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013., kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine. Dio sindikata izjasnio se kako ne pristaje na smanjenje naknade za minuli rad smatrajući to zadiranjem u plaće, a dio ih smatra da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima dodajući kako očekuju da Vlada razmisliti o kompenzacijama za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta.

Vladini pregovarači podsjećaju da je za plaće zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju 21,6 milijardi proračunskih kuna te da ne smiju probiti to ograničenje jer bi u pitanje moglo doći ispunjenje proračuna i kreditni rejting zemlje. Cilj Vlade je smanjenje izdataka za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna.

18. travanj 2024 12:32