Hrvatska
StoryEditor

Natječaji iz Programa ruralnog razvoja odlična prilika za poljoprivrednike

30. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je prve natječaje iz Programa ruralnog razvoja, za potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, a ukupna vrijednost ovih natječaja je 640 milijuna kuna, izvijestio je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Siguran je da će u dva mjeseca natječaja biti značajan broj prijavljenih projekata. Raspisivanjem ovih mjera, kazao je Jakovina, kreće novi investicijski ciklus u poljoprivredi, i dokazuje se da je Program ruralnog razvoja, unatoč velikom broju kritičara odlično pripremljen i da se kroz njega kreće u novi investicijski ciklus koji je izuzetno potreban poljoprivredi.

- Želimo potaknuti proizvodnju, preradu, izgradnju novih objekata, farmi, skladišta, hladnjača, a samim time i nova radna mjesta koja će uslijediti kroz ove investicije - kazao je Jakovina.

Informacije sa terena pokazuju da su poljoprivredni proizvođači i prehrambeni sektor spremni, pripremaju projekte i vjerujem da će iskorištenje ovih sredstava biti u relativno velikom postotku, očekuje ministar.

Što se tiče Programa ruralnog razvoja kazao je da je u završnoj fazi, u potpunosti je usklađen i očekuje da će ga Europska komisija (EK) uskoro i potvrditi (u ožujku).

Hrvatskoj se iz Europskog fonda za ruralni razvoj omogućuje da do godine 2020. godišnje povlači više od 330 milijuna eura. Na novinarski upit misli li da neće biti nikakvih promjena vezanih uz Program, da će biti odobren sa svim mjerama i podmjerama, Jakovina je kako se ‘ne bi igrao i kockao sa sudbinom hrvatske poljoprivrede i raspisivao natječaje koje nismo usuglasili sa EK i za koje nismo sigurni da putem natječaja mogu proći‘.

Najniži iznos potpore je 5 tisuća eura, a najviši 5 milijuna eura. Natjecati se mogu poljoprivredna gospodarstva koja na godinu ostvaruju prihod od najmanje 8 tisuća eura, odnosno u proizvodnji voća i povrća 5 tisuća. Najviši iznosi potpora kreću se od 50 do čak 90 % za mlade poljoprivrednike. Natječaji će biti otvoreni 60 dana.

10. svibanj 2024 03:26