Aktualno Hrvatska Preporučeno

Natko Vlahović: Kako Hrvatska može najbolje iskoristiti predsjedanje Vijećem EU

Vlahović grupa
Natko Vlahović
Avatar
Autor Lider

Vlada je danas usvojila akcijski plan za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, kojim se definiraju sadržaj predsjedanja, logistika, ljudski resursi i plan održavanja važnih sastanaka u prvoj polovici 2020.

‘Ovo je najveći posao koji je državna uprava u takvom obimu ikada imala i stoga zahtjeva poseban pristup i aktiviranje svih, kako u državnoj upravi, tako i šire, za niz stručnjaka, predstavnika civilnog društva, Hrvatskog sabora i mnogih drugih’, rekla je na sjednici Vlade ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić

U predstavljanju je posebno spomenuto dovršavanje dijela Nacionalne sveučilišne knjižnice kao jedan od najvažnijih projekata koji će se odviti zbog hrvatskog preuzimanja Vijeća EU-a, a u kojemu će se odvijati većina formalnih aktivnosti i sastanaka.

U Hrvatskoj će se tijekom predsjedanja održati oko 30 događaja na visokoj razini, veliki summit predsjednika država i vlada, 20 neformalnih vijeća ministara i konferencija te četiri velika događaja koje će provesti Sabor.

Velik dio aktivnosti održat će se u Zagrebu, no ministrica je poručila kako će se dio njih pokušati izmjestiti izvan glavnog grada jer je ‘važno da pošaljemo sliku i iz drugih dijelova Republike Hrvatske’.

Usvajanje akcijskog plana za Lider komentira Natko Vlahović, direktor Vlahović grupe i istaknuti lobist u Bruxellesu:

Mogući hrvatski prioriteti

  • zaštita Jadrana od plastičnog i drugog otpada
  • promocije projekata u području energetike i prometa

‘Na predsjedanje Vijećem EU trebamo gledati kao na iznimno važan i koristan test svih onih vještina i znanja koje smo kao država usvojili od 2005. godine do danas, dakle od početka pregovora s EU, pa do današnjeg dana kada RH aktivno participira u procesima donošenja odluka Unije.

Politički, prilika je to prvenstveno za Vladu i čitavu administraciju da profesionalno i zanimljivo isplove regatu koja traje šest mjeseci, a sastoji se od mnoštva sastanaka, konferencija i pregovora u Hrvatskoj i Bruxellesu. Dakako, uz EU prioritete, valja progurati i korisne (i što opipljivije) nacionalne prioritete koji imaju smisla za vanjskopolitički, ali i poslovno-ekonomski razvoj države.

Zaštita Jadrana od plastičnog i drugog otpada, pa do promocije određenih gospodarskih projekata u području energetike i prometa, sigurno bi trebali biti dio nacionalnih prioriteta, a i zakonodavnih prijedloga na kojima će raditi hrvatski predsjedatelji dvjestotinjak radnih skupina.

U svakom slučaju, Vlada i njezina mašinerija nalaze se u intenzivnim pripremama koje će potrajati do samog početka predsjedanja u siječnju 2020., no civilni sektor, nevladine organizacije i gospodarstvenici isto tako se trebaju uključiti u komunikaciju s resornim ministarstvima i predložiti aktivnosti koje mogu doprinijeti da se određena nacionalna pitanja i problemi artikuliraju kroz  platformu predsjedanja EU-om i budu tretirana na razini EU.

U moru tema kojima će se hrvatska administracija morati baviti jer je to dio EU poslova, a koje htjeli ne htjeli moramo preuzeti, svako resorno ministarstvo moći će profitirati samo zbog sudjelovanja u zanimljivim raspravama. U pravilu su predsjedanja Vijećem EU, interesantnija prilika za manje države članice jer dobivaju medijsko-političku pažnju na najvišoj međunarodnoj razini koju inače rijetko mogu dobiti ili kupiti’, zaključuje Vlahović.

Komentari