Hrvatska
StoryEditor

Nautički turizam dobar je model za stvaranje brenda hrvatskih toplica u zdravstvenom turizmu

19. Veljača 2015.

iječnik i poduzetnik doc. dr. sc. Miljenko Bura posljednjih se godina ustrajno bavi promocijom zdravstvenog turizma: lječilišnog, medicinskog i wellnessa. Dr. Bura odnedavno je pomoćnik ministra turizma i vodi novoosnovani Zavod za zdravstvene usluge u turizmu u Ministarstvu zdravlja te najavljuje promjenu zakona koja će olakšati razvoj zdravstvenog turizma i realizaciju projekata vrijednih 500 milijuna eura, dio kojih će se financirati iz Junckerova plana i fondova EU.

Gradnja zdravstvene infrastrukture i podizanje kvalitete usluga, primjerice, u toplicama, omogućit će trajanje turističke sezone tijekom cijele godine te povećanje prihoda od zdravstvenog turizma sa sadašnjih dva na 15 posto u odnosu na ukupni prihod od turizma.

• Što ste kao predsjednik Udruge postigli u lobiranju za razvoj zdravstvenog turizma , a što ćete učiniti kao pomoćnik ministra zdravlja?– Udruga je odradila svoj posao; upozorili smo na nužnu potporu države, potrebu bolje organiziranosti i određenja strateškog pravca razvoja zdravstvenog turizma. Bilo je to vizionarski. No tek je ova vlada osnovala novi Zavod za zdravstvene usluge u turizmu i držim da je to stvarni početak razvoja zdravstvenog turizma uza snažnu potporu države. Zbog toga sam prihvatio ovu funkciju na kojoj mogu realizirati svoje ideje.

• Kako država namjerava poduprijeti razvoj zdravstvenog turizma?– Zajedno s Ministarstvom turizma intenzivirali smo izradu akcijskog plana zdravstvenog turizma, no Zavod neće čekati akcijski plan jer imamo vrlo jasan plan koji smo i ranije isticali, znamo što treba napraviti za intenziviranje razvoja zdravstvenog turizma. Riječ je o zakonskoj regulativi, promjenama u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, koje smo usuglasili s Ministarstvom turizma, a koja je u fazi upućivanja na javnu raspravu u Sabor i očekujemo da će biti donesena za nekoliko mjeseci.

• Kako će novi zakon potaknuti razvoj zdravstvenog turizma?– Posljednjih 15 godina bilo je nemoguće u sklopu specijalnih bolnica i toplica pružati i ugostiteljske usluge. Za to se moralo osnovati novo poduzeće. Novi zakon omogućit će doregistraciju nove djelatnosti u sklopu postojeće ustanove. Isto će moći učiniti i turistički subjekti koji žele u sklopu svojih djelatnosti razvijati zdravstveni turizam. Nova regulativa jedan je od preduvjeta razvoja lječilišnog turizma. Omogućit će jednostavnije investiranje jer smo sve pojednostavili. Zašto bi bilo ograničenja tamo gdje postoji interes za ulaganje, otvaraju se radna mjesta i stvara profit?

Cijeli razgovor možete pročitati u novom broju Lidera.

03. svibanj 2024 06:07