Hrvatska
StoryEditor

Nautički turizam lani sa 4,5 posto više najma plovila i dolazaka nautičara

17. Veljača 2016.

Nautički turizam jedan je od konkurentnijih segmenata turizma, lani je zabilježeno po 4,5 posto više najmova plovila i dolazaka nautičara te 4 posto više njihovih noćenja, objavili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), napominjući da je za razvoj tog segmenta iznimno važno donošenje novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

"Prošla godina iznova je dokazala da se nautički turizam u Hrvatskoj razvija i raste, jer je broj najmova jahti i brodica kroz charter ili kompanije koje ih iznajmljuju porastao za 4,5 posto, na gotovo 64 tisuće najmova, dok je aktivnih brodica, jahti na jedra i motornih jahti bilo 3,3 posto više", ističe direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

Hrvatska je, dodaje, na turističkom tržištu prepoznata kao jedinstvena nautička destinacija zbog velikog broja otoka te iznimnih vrijednosti morskih i kopnenih nacionalnih i parkova prirode.

Po podacima koje iznosi, charter kompanije članice HGK prošle su godine zabilježile 362,6 tisuća dolazaka nautičara ili 4,5 posto više nego u godini prije, a tek porast od 4 posto ostvarili su s gotovo 2,5 milijuna noćenja.

Iz Komore navode da je prošle godine nešto više od 54,6 tisuća stranih brodica i jahti, ili njih 0,6 posto više prijavljeno u Hrvatskoj.

Po podacima HGK, nautičar koji dolazi u Hrvatsku u prosjeku je star 45 godina, a više od tri četvrtine nautičara (77 posto) ima završenu višu ili visoku školu. Svaki drugi nautičar dolazi iz kućanstva s mjesečnim primanjima većima od 3500 eura. U 2012. godini tijekom plovidbe/putovanja (ne uključujući izdatke za prijevoz do i od polazne luke) trošili su prosječno 100 eura na dan po osobi.

Čarteraši tj. oni koji unajmljuju plovila i krstare Jadranom poznati su i kao dobri potrošači te se njihovi dnevni izdaci procjenjuju i više nego dvostruko većim od prosječnih dnevnih izdataka ostalih nautičara kao odraz, prije svega, izdataka za najam plovila, naglašavaju iz HGK.

I ostali su nautičari gosti više platežne moći i s višom turističkom potrošnjom te su stoga važni za ukupne prihode od turizma, objašnjava Branimir Mađer iz HGK.

Iz Komore također ističu da su veliki pomaci učinjeni u vezi legislative za nautički turizam, prvenstveno prilikom definiranja načina i uvjeta obavljanja charter djelatnosti i pristupanja Hrvatske EU. Ostao je, poručuju, još veliki posao u vezi izrade novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi napokon trebao otkloniti sve prepreke za daljnji razvoj nautičkog turizma, prvenstveno ulaganja u nautičku infrastrukturu.

06. svibanj 2024 00:32