Hrvatska
StoryEditor

Nazire se rješenje za dužnike u švicarskim francima

02. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček po prvi puta kao trajno rješenje za problem kredita u švicarcima naveo je mogućnost konverzije kredita u eure.

Bohaček je to rekao u četvrtak tijekom gostovanja na N1 Televiziji. Vrlo brzo oglasio se ministar financija Boris Lalovac s komentarom na izjave direktora Hrvatske udruge banaka.

- Nadam se da je ovo početak pravih pregovora. Ovo je sada napokon ozbiljan korak u rješavanju dugoročnog pitanja. Samo se nadam je i Udruzi Franak ovo, recimo, druga opcija, jer znamo da je njihova prva opcija bila konverzija u kune. Ukoliko je to slučaj, onda treba razgovarati o modelima unutar te konverzije - poručio je ministar Lalovac, javlja N1 TV.

Ministar je izrazio nadu da će banke u roku mjesec dana izaći s izračunima, no, kako kaže, najbitnije je da prijedlog prihvati i Udruga Franak.

- Nadam se da će se i oni vratiti za stol i da ćemo krenuti u konstruktivne razgovore - zaključuje ministar financija.

Lalovac je komentirao i dolazi li u obzir konverzija u kune.

- Onda i onima koji imaju kredite u eurima morate omogućiti konverziju u kune. Jedno su želje, no to nije realna opcija, na žalost - rekao je Lalovac.

Franak traži da HNB pokaže izračune koliko bi konverzija koštala. - Ja nisam komunicirao i vjerujem guverneru, jer ako mu ne vjerujemo to je velika opasnost po stabilnost sustava. Nisam za nikakve špekulacije - objasnio je ministar.

Jedan od prijedloga banaka je da konverzija ne bude lineralna, odnosno potpuna. Oni žele da se odnosi na one kojima se kredit odnosio na prvu nekretninu, a ne na onima koji su uzimali kredite radi luksuza.

- Slažem se da to prvenstveno trebamo rješavati onima kojima je to egzistencijalno pitanje. Do sad smo imali dva rješenja, zamrzavanje kamate i zamrzavanje. To nije populističko rješenje, ova Vlada je jedina u Europi zaštitila građane - zaključio je ministar Lalovac.

23. travanj 2024 09:17