Hrvatska
StoryEditor

‘Ne postoji inkubator za žensko poduzetništvo‘

11. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

U okviru projekta pod nazivom ‘Žensko poduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi‘ lansiran je istoimeni projekt čiji je cilj promovirati žensko poduzetništvo u JI Europi.

To će se postići kroz kombinirane napore javnog i privatnog sektora, te promovirati najbolje prakse politika za žensko poduzetništvo u skladu sa Zakonom o malom i srednjem poduzetništvu za EU (SBA) izgradnja kapaciteta nacionalnih i regionalnih ženskih poduzetničkih mreža i udruga. Nositelj projekta je Vijeće za regionalnu suradnju (RCC - Regional Cooperation Council), a provoditelji projekta su: GTF – Regionalni centar za jednakost spolova (Gender Task Force),i Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne (South East European Centre for Entrepreneurial Learning – SEECEL).

Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba izjavila je kako je riječ o važnom projektu za Zagreb gdje je razvidno postojanje problema sa ženskom radnom snagom. Riječ je o nezaposlivom dijelu žena koje spadaju u tu skupinu već nakon 45 godina starosti. 

-U Zagrebu imamo infrastrukturu, kvalitetu, znanje, radnu snagu i centre izvrsnosti. Postoji agencija Inkubator za inovatore, a ne postoji inkubator za žensko poduzetništvo te se nadamo kako smo kroz ovaj projekt sve bliže realizaciji- kazala je Paliković Gruden. Nadodala je kako je ovaj projekt ujedno i inicijativa za strateške dokumente jer kad se donese jedan strateški dokument, teško ga je izbjegavati ili ukinuti. Izjavila je kako će se osobno založiti da Zagreb kao motor i pokretač razvoja ima takav dokument.

Dijana Bezjak, pomoćnica ministra, Ministarstvo poduzetništva i obrta rekla je kako Ministarstvo podržava žensko poduzetništvo te kako krajem 2013. godine i stiče dosadašnja postojeća strategija te se priprema nova za razdoblje od 2014. do 2020. godine. 

-Žensko poduzetništvo predstavlja veliki neiskorišteni potencijal a upravo kroz strateške dokumente potruditi ćemo se potaknuti žene da postanu poduzetnice. One jesu manje sklone riziku, no jednom kada krenu u poduzetničke vode, te su firme sigurnije, manje kasne s plaćanjem i imaju veću stopu preživljavanja-rekla je Bezjak te nadodala kako se Hrvatska planira kandidirati za organizaciju Međunarodnog sajma žena poduzetnica u Jugoistočnoj Europi 2014.

Mary Ann Rukavina Cipetić, projektna koordinatorica za GTF rekla je kako je cilj projekta između ostalog promocija najbolje prakse politika za žensko poduzetništvo u skladu sa Zakonom o malom i srednjem poduzetništvu za EU i izgradnja kapaciteta nacionalnih i regionalnih ženskih poduzetničkih mreža i udruga. Očekivani rezultati podrazumijevaju podignutu svijest i pokrenut politički dijalog o političkom okviru za žensko poduzetništvo u skladu s relevantnim principima ZOIP. Ciljne skupine su političari, mreže i udruženja žena poduzetnica u JIE, zastupnici u Parlamentu, te nacionalne i regionalne gospodarske komore. Najizravnije korisnice bile bi upravo žene poduzetnice u JIE jer će dobiti izravnu korist od poboljšanih politika i provedenih akcija. One su ujedno i sudionice projekta kroz poslovne mreže i udruge te kroz pružanje svojih stručnih znanja.

07. svibanj 2024 16:31