Hrvatska
StoryEditor

Ne treba se bojati promjena već imati hrabrosti i pokušati nešto novo u poslovanju

28. Travanj 2016.

Na prijelazu iz Business u Technology dio ovogodišnje WinDays16 konferencije govorilo se o promjenama koje donosi digitalna transformacija.

Lejla Zukić-Krivdić, direktorica WinDays16 konferencije, u svom je izlaganju rekla kako je broj od više od 1500 sudionika dokaz značaja IT industrije u Hrvatskoj te naglasila kako je od 2009. do 2014. broj IT kompanija narastao za 40 posto, a broj zaposlenika u hrvatskoj IT industriji također za 40 posto te dodala:

- Na WinDays konferenciji govorili smo puno o obrazovanju 21. stoljeća te o tome kako zadržati mlade u Hrvatskoj, a jedan od odgovora je definitivno tehnologija. Ona briše granice, tržište postaje cijeli svijet, djeca se rađaju s tehnologijom. Danas je moguće razvijati poslovanje u, recimo, Zagrebu, a imati korisnike u Kini ili bilo gdje drugdje u svijetu, zato je poruka Konferencije da se ne treba bojati promjena već imati hrabrosti i vjere te pokušati nešto novo u poslovanju.

Michael Kögeler, General Manager of CEE Multicountry u Microsoftu je istaknuo kako će digitalna transformacija mijenjati svijet u idućih 10 godina:

- Svijet se ubrzano mijenja, a organizacije moraju biti brze u prilagodbi promjenama. Prije nekoliko godina je za Fortune 500 kompanije bilo potrebno 20 godina da postignu vrijednost od 1 milijarde dolara, a današnji startupovi to postižu u čak dvije. Činjenica je da digitalno zrele tvrtke imaju bolje rezultate, zato je potrebno ponovno osmisliti poslovanje, razmišljati kako raditi nove stvari na drugačiji način. Pogledajte primjerice Uber, najveću prijevozničku kompaniju koja ne posjeduje niti jedno vozilo ili Skype, najveću telefonsku kompaniju koja ne posjeduje nikakvu infrastrukturu koje su dokaz da kompanije moraju preispitivati i mijenjati svoje biznis modele. Danas kupac dolazi u dućan pogledati proizvod i dobiti savjet te na temelju toga donosi odluku o kupnji, a proizvod na kraju kupuje preko interneta. Tvrtka Thyssen Krupp pokazala je, recimo, kako funkcioniraju IoT rješenja i prediktivna analitika. Liftovi imaju senzore koji šalju podatke u bazu i analizom se dobivaju izračuni kada će se neki od liftova pokvariti, pa tvrtka može poslati servisere da riješe budući kvar.

Dodao je i kako 86 posto globalnih CEO-a vide digitalnu transformaciju kao ključ preživljavanja.

Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina, je naglasio kako se 4. industrijska revolucija događa radi propulzivnosti tehnologije koja nam omogućava stvari koje prije nekoliko godina nismo mogli ni zamisliti, kao što su upotreba 3D printera u medicini, putovanja virtualnim svijetom, korištenje dronova koji će promijeniti logističku industriju, blackchain tehnologiju koja će eliminirati posrednike i sl.

- Broj podataka od 2010. do 2020. godine povećat će se 50 puta. Tvrtke i organizacije ih trebaju koristiti tako da mogu poznavati svakog svog korisnika ili kupca te znati što će on sutra kupiti. Tvrtke koje su inovatori i koje su prve, te one koje su brzi sljedbenici i slijede suvremene trendove, su one koje će uspjeti. Hrvatska u tom kontekstu ima 3 prednosti: geografsku prednost, turizam te veliki poljoprivredni potencijal -  rekao je Vidaković te zaključio da se na WinDays konferenciji razgovara o mentalnom sklopu rasta (growth mindset) tj. o tome kako rasti, kako kreirati nove industrije i kako pokretati startupove koji imaju snagu uništiti ili preokrenuti industriju.

Treći i četvrti dan WinDays16 konferencije posvećeni su Technology dijelu, a u središtu pozornosti ove su godine nove teme: digitalni marketing i rješenja otvorenog koda, ali i nova rješenja u kontekstu megatrendova - Cloud Computing, Internet of Things i Big Data te mnoge druge zanimljivosti. Poslovanje u oblaku je budućnost tehnologije, Microsoft je uložio preko šest milijardi dolara u razvoj clouda, a trenutno ima 28 data centara diljem svijeta. Istovremeno, Microsoft Azure bilježi ogroman rast i to do 200 posto u posljednjih godinu dana, što dodatno dokazuje njegovu uspješnost, rekao je na uvodnom govoru Technology dijela Tomislav Tipurić, direktor sadržaja WinDays16 konferencije. O praktičnoj primjeni poslovanja u oblaku govorio je Draženko Kopljar (PBZ) iz ugla banke koja je u potpunosti svoje poslovanje prebacila u oblak.

- Poslovanje u oblaku je produktivnije, brže i ekonomičnije. Ne treba se bojati oblaka, u oblaku je budućnost – rekao je Kopljar.

Dva nova smjera kojima se posvetila posebna pozornost u tehnološkom dijelu su digitalni marketing te otvoreni kod.  Adis Jugo (skybow AG) i Domagoj Pavlešić (dizzy.hr) prikazivali su nove mogućnosti Power BI rješenja preko Azurea, koje mogu uključiti BI u vlastite aplikacije. O korištenju BI (Business Intelligence) govorio je i Jesus Serrano Castro (Real Madrid) koji je na primjeru kraljevskog kluba Real Madrid govorio o mogućnostima hiper-targetiranja, obradi ogromnih količina podataka koje su iznimno važne za poznavanje ciljane skupine potrošača, ali i predviđanje njihovog ponašanja. Također, govorio je i o "Stadionu kod kuće", odnosno hologramskoj tehnologiji koja će ljubiteljima nogometa omogućiti ugođaj stadiona u vlastitom domu.

20. travanj 2024 07:09