Hrvatska
StoryEditor

‘Ne vidimo isplativost konverzije kredita u eure‘

03. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Udruga Franak reagirala je na nedavno objavljenu ponudu Erste Banke o konverziji kredita u švicarcima u euro kredite, bez naknada i dodatne dokumentacije.

Napominju kako korisnik kredita ima ‘samo‘ jednu obvezu - novu solemnizaciju ugovora, a da oni u ovom trenutku ne vide isplativost takve konverzije, jer porast vrijednosti švicarskog franka u odnosu na kunu i euro je oko 35 posto u odnosu na vrijeme kada su ti krediti plasirani.

- Da pojasnimo: konverzija bi značila da netko kome je prije šest godina pušten u otplatu kredit od 500.000 kuna s valutnom klauzulom švicarskim francima na rok od 25 godina, sada pristaje na novi kredit s početnom glavnicom od 600.000 kuna, s valutnom klauzulom u eurima i 19 godina otplate. To bi značilo da korisnik kredita zasniva novi kreditni posao s 20 posto većom kunskom glavnicom s valutnom klauzulom u eurima i smanjenim rokom otplate. Iz navedenoga može se zaključiti da bi svi već otplaćeni anuiteti bili izgubljeni kroz primjenu ‘zaštitne‘ valutne klauzule u CHF-u -kažu u Udruzi.

Dodaju i kako se postavlja pitanje kako nekretnina koja je prvobitno bila stavljena pod hipoteku za iznos 500.000 kuna, danas može biti jamstvom za kredit od 600.000 kuna, a poznato je da su cijene nekretnina u padu. - Banka ponovo dovodi korisnika kredita u poziciju da kod donošenja odluke o konverziji ‘špekulira‘ kako s mogućim klizanjem tečaja eura tako i s mogućim povećanjem kamatne stope. Banka ponovo izlaže potrošača, korisnika kreditne usluge, mogućnosti sklapanja dugoročnog kreditnog posla koji je podložan mnogim neizvjesnostima. Dakle, nitko ne može sa sigurnošću savjetovati odlučiti li se ili ne odlučiti na ponuđenu konverziju, a korisnik kredita je ponovo izložen mučnom procesu donošenja odluke koja u ovom trenutku ima nesagledive posljedice - kažu u Udruzi franak te dodaju kako bi jedina efikasna mjera zaštite korisnika kredita s valutnom klauzulom u CHF-u bila ozbiljna intervencija nadležnih institucija Republike Hrvatske (Ministarstvo financija i HNB) koja bi omogućila konverziju iz CHF-a u drugu valutu uz otpis dijela glavnice.

19. travanj 2024 17:41