Aktualno Hrvatska Preporučeno

Negativna kamatna stopa stigla u Hrvatsku, država izdala trezorce za -0,05 posto!

Uljaniku
Tin Bašić

Negativne kamatne stope stigle su i u Hrvatsku. Naime, prvi puta u povijesti država se zadužila po negativnoj stopi koja je u utorak na aukciji trezorskih zapisa iznosila -0,05 posto!

Ministarstvo financija zadužilo se za novih 32 milijuna eura na godinu dana. Planirani iznos novoga izdanja trebao je biti 40 milijuna eura, a pristiglo je 50 milijuna eura ponuda. Prema objavljenim informacijama, cijena trezorca bila je 100,05, a kamatna stopa -0,05 posto, što znači da je ukupni saldo na kraju nula. No, vrlo je zanimljivo kako su banke, koje su kupile 93,75 posto ovog izdanja, pristale na negativnu kamatnu stopu. Posljednja aukcija trezorskih zapisa bila je u svibnju kada je kamatna stopa bila nula, a cijena trezcorca 100, što uznači da je i tada konačni efekt toga bio nula.

Isto tako, Ministarstvo financija na čelu s Zdravkom Marićem, izdalo je i 81 milijun kuna kunskih trezoraca. Doduše, planirani iznos je bio 200 milijuna kuna. I tu je ostvaren novi rekord – kamatna stopa je na povijesnom minimumu 0,07 posto!

Inače, u optjecaju je 17,8 milijardi kuna kunskih trezoraca te 100,6 milijuna eurskih trezoraca.

Komentari