Hrvatska
StoryEditor

Neisporučeno milijun litara mlijeka

22. Listopad 2012.

S farmi proizvođača mlijeka u cijeloj Hrvatskoj danas nije isporučeno oko milijun litara mlijeka, izjavio je predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo.

Proizvođači mlijeka danas su obustavili isporuku mlijeka prerađivačima u cijeloj Hrvatskoj ističući da će tako biti dok se ne ispune njihovi zahtjevi da otkupna cijena mlijeka bude 4,05 kuna po litri. Obustava je gotovo na svim farmama, kaže Laslo dodajući da je dobio informaciju da u Vukovarsko-srijemskoj županiji sutra kreću s obustavom isporuke mlijeka jer je bilo određenih problema u komunikaciji.Dodao je kako je žalosno da se to događa, ali da drugog izlaza nemaju jer su ‘proizvođači mlijeka ne na rubu, već u ponoru beznađa‘.Preporuka je farmerima da mlijeko dijele građanima, a ono što ostane, kazao je Laslo, ‘prolit ćemo na polja‘.

Na njegovoj farmi u Đakovačkoj Satnici danas je podijeljeno oko 400 litara mlijeka, a dnevna je proizvodnja oko 900 litara.

Laslo je zamjerio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini na izjavi da nema rezervnog novca za mljekare, "a u isto vrijeme se dozvoljava poskupljenje struje i plina".

"Mi farmeri koji proizvodimo mlijeko nismo prosjaci, već samo tražimo ekonomsku cijenu mlijeka", kazao je.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić rekao je da Komora podržava farmere u njihovim zahtjevima za većom otkupnom cijenom mlijeka.

Istaknuo je kako se taj problem treba dugoročno riješiti te da otkupna cijena mlijeka mora biti ekonomski isplativa za proizvođače.

Izrazio je bojazan da nakon što krene isporuka mlijeka "ne bude revanšizma prerađivača mlijeka prema malim farmerima".

19. travanj 2024 22:38