Hrvatska
StoryEditor

Neizravne potpore izvozu

17. Svibanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatski bi izvoznici sljedeće godine mogli imati nešto više sreće. U 2015. planira se ići u jači zaokret potpora prema izvoznicima, istaknuli su to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegova pomoćnica Sabina Škrtić govoreći o Operativnom programu regionalnih potpora za ulaganje u opremu te Jamstvenom fondu za prerađivačku industriju u 2013. i 2014. na nedavnom brifingu za novinare.

Direktne potpore djelatnostima vezanim uz izvoz nisu dopuštene, ali Ministarstvo gospodarstva će provedbom industrijske strategije vertikalnim potporama pomagati ‘pokretačima’ te na taj način posredno pomagati izvoznicima.

Osim toga, ističu u tom ministarstvu, potpora izvoznicima pružat će se i projektom Internacionalizacije hrvatskoga gospodarstva, čiji je Akcijski plan usvojen na Vladi. Kažu i da se razmatraju neki drugi načini pomoći hrvatskim gospodarstvenicima te da će svi ti programi biti usklađeni s pravilima i smjernicama EU.

Podaci za prvi kvartal 2014. u usporebi s istim razdobljem prošle godine pokazuju da izvoz i dalje raste brže od uvoza (ukupni izvoz porastao je za 7,87 posto, a ukupan uvoz za 1,8 posto). Nažalost, slika bi bila bajnija da je to rezultat uzleta hrvatske proizvodnje, a ne nezaustavljivog pada kupovne moći stanovništva.

26. travanj 2024 15:43