Hrvatska
StoryEditor

Nema čarobnog štapića, ali možemo raditi da nam bude bolje

05. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Obrisi sporazuma bili su slični i jučer, ali očito je da je trebalo prespavati noć da se vidi da jednostavno drukčijeg izlaza nema. S ovom Vladom se pregovara za stolom, nema kupovanja socijalnog mira daljnjim zaduživanjem. Nema tajnih sastanaka, mi želimo ovakve stvari koje se tiču zaposlenih u državnim i javnim službama, pregovarati i dogovarati i drago mi je da smo to uspjeli, rekao je gost jučerašnjeg Dnevnika ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

U ovoj godini neće se rezati plaće, dodaci na plaću za staž ostaju takvi kakvi jesu, Vlada ih ove godine neće dirati. Vlada čini sve da se pokrenu investicije, da BDP počne rasti, da otvorimo nova radna mjesta. Dakle, vrlo je jasno da mi sredstva koja bi trebala biti za povećanje plaća za 3% nemamo i nema drugog načina nego se pokriti onime što imamo. Nadam se da će 2014. i 2015. i ostale godine biti karakterizirane porastom BDP-a i porastom prihoda proračuna i onda možemo sjesti za stol i dogovoriti se kako i kada možemo povećati plaće, rekao je ministar rada.

Želimo pregovarati na čvrstim temeljima i ispoštovati ono što možemo ostvariti. Nismo prenijeli obveze na buduću Vladu, dogovorili smo se samo da otvorimo pregovore. Želimo da se povećaju plaće u državnim javnim službama, one su relativno male, ali želimo da se to dogodi u pregovorima i nismo opteretili nijednu buduću Vladu, kao što je HDZ-ova Vlada opteretila nas s određenim sporazumima koje moramo ispuniti bez obzira na to imamo li novca ili ne. Ovo je dobar socijalni dogovor između socijalnih partnera. Nema čarobnog štapića, ali možemo svi zajedno raditi da nam bude bolje, zaključno je rekao Mrsić komentirajući sporazum koji je postigao sa sindikatima.

08. svibanj 2024 16:30