Hrvatska
StoryEditor

‘Nema mlijeka dok otkupna cijena ne bude 4,05 kuna‘

23. Listopad 2012.

Proizvođači mlijeka ni danas neće isporučiti mlijeko prerađivačima i ne odustaju dok se ne ispune njihovi zahtjevi za otkupnom cijenom od 4,05 kuna po litri.

Po riječima predsjednika Stožera za obranu cijene mlijeka u Hrvatskoj Antuna Lasla, proizvođači jučer mljekarskoj industriji nisu isporučili oko milijun litara mlijeka, a s obzirom da se prosvjed širi očekuje da danas i veće količine mlijeka neće stići do prerađivača.

Obustavi isporuke mlijeka danas su se, kako se doznaje, priključili i mljekari iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Međimurske županije, a mlijeko ne isporučuju ni veći dio proizvođača iz Istarske županije.

Laslo poručuje kako se od obustave isporuke mlijeka ne odustaje dok se ne ispune zahtjevi proizvođača za otkupnom cijenom od 4,05 kuna. Ti se zahtjevi odnose na ekonomsku cijenu s kojom bi proizvođači mlijeka ‘mogli nastaviti proizvodnju i ipak se, unatoč i dalje teškim uvjetima rada i opstanka, uspjeli održati‘.

Proizvođači koji ne predaju mlijeko od jučer ga dijele građanima, a danas će neki od njih ono što ne uspiju podijeliti prolijevati na polja i ostala mjesta.

Tako je kod mjesta Štrosmajerovac, u blizini Đakova, pristiglo šest cisterni s oko 60.000 litara mlijeka koje će tijekom dana biti proliveno. To je uglavnom mlijeko iz Osječko-baranjske županije koje jučer nije podijeljeno građanima, a proizvođači objašnjavaju kako moraju osloboditi svoje hladnjače za mlijeko nakon mužnje krava.

Laslo kaže kako je on jučer do kraja dana podijelio svojim prijateljima i susjedima, ali i svima koji su došli oko 900 litara mlijeka, koliko je podijelio i tijekom današnjeg prijepodneva na svojoj farmi u Đakovačkoj Satnici.

Ponovio je kako je ‘cijela situacija izuzetno žalosna‘ te da je ‘krajnje vrijeme da odgovorni u državi shvate da se ne radi o igri niti o prošenju već o realnim zahtjevima da se održi stočni fond i proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj‘.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje, istaknuo je kako su farmeri otvoreni za kompromisna rješenja, ali koja naravno moraju biti realna i poštena.

Odluku da će od jučer prestanu isporučivati mlijeko sa svojih farmi otkupljivačima u nedjelju su na sastanku u Terezinom polju donijeli predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka Republike Hrvatske i sedam županijskih udruga.

Isporuku je obustavila i većina istarskih proizvođača mlijeka okupljenih u udrugu ‘Mlikarica‘, a dopredsjednik te udruge Đani Fajman kaže kako je cijena mlijeka sramotno niska, kako su problemi započeli još u veljači kada su prerađivači mlijeka smanjili otkupnu cijenu sa 2,60 kuna na cijenu koja jedva prelazi 2,09 kuna zbog čega mnogi proizvođači posluju s gubicima.

Predsjednik udruge istarskih proizvođača mlijeka Silvano Orabnić izažava negodovanje što na strani proizvođača mlijeka više nije ni Ministarsvo poljoporivrede.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je ponovno pozvalo proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku mlijeka, jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji te dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru. U Ministarstvu su uvjereni da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu.

Sutra se treba održati i sjednica Savjeta za praćenje stanje u mljekarskom sektoru na kojoj će, prema najavama iz Ministarstva, biti prezentiran ‘mliječni paket‘, dokument kojim bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu, a cilj mu je spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih poslovnih/ugovornih odnosa proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske.

Ministarstvo je u jučerašnjem priopćenju navelo i kako intenzivno radi na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva, a među tim mjerama su isplate još dvije rate za mlijeko za 2012., koje su neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cijeli paket mjera kroz HBOR-a vezano uz moratorij za kredite po operativnim programima, itd.

19. travanj 2024 19:46