Hrvatska
StoryEditor

Nema razloga da plin u Hrvatskoj ne bude najjeftiniji u Europi

29. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak razgovarao je s poduzetnicima na radnom ručku kojeg organizira HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika.

Poduzetnici su, s ciljem pokretanja gospodarstva, pozdravili najavljeni investicijski ciklus Vlade i ponudili svoju suradnju, a zanima ih uz ostalo je li izrađen popis strateških projekata za razvoj gospodarstva. U kojem smjeru treba krenuti kako bi se povećala konkurentnost Hrvatske, u kojoj mjeri Vlada prepoznaje prednosti privatnih investicija u odnosu na kapitalne državne investicije, neka su od pitanja o kojima su poduzetnici razgovarali s ministrom. 

-Sigurno ima još mnogo stvari kojih nisam svjestan no i ja sam donedavno bio dio vas, dio malog poduzeća, borio se, rastao – poput vas danas. No činjenica da smo mi napravili autoput a završili vrteći se na kružnom toku. Ispred nas sada stoji definiranje strategije gdje će glavna tema koja se tiče proračuna EU biti poticanje inovacija i konkurentnosti- rekao je Vrdoljak. Razgovarajući s poduzetnicima dotakao se i cijene plin koja je trenutno najviša ukoliko je usporedimo s onom u zemljama EU.

-Nema razloga da plin u Hrvatskoj ne bude najjeftiniji u Europi. Sada idemo u Katar i stvarno se nadam da ćemo nešto konkretno riješiti. Kroz dvije godine očekujem da će cijena plina biti na razini od oko 2 kune po kubiku. No tu treba osigurati šest dobavnih pravaca, dva velika skladišta i kompletnu infrastrukturu. Mi sad imamo 36 distibutera plina u Hrvatskoj. Pa to je više od Rusije. Trebalo bi poraditi na okrupnjivanju ali i na partnerstvu s INA-om. Ukoliko + primjerice HEP. To znači da će te firme moći, ili dalje investirati, ili znatno pojeftiniti svoje usluge-kazao je ministar.

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u izjavio je tom prigodom kako smatra da su investicije sastavni dio ekonomije ali same po sebi neće izvući Hrvatsku iz krize.

-U Hrvatskoj vlada ‘kriza dohotka’. Mi u doprinosima prikupimo 38, a isplatimo 64 milijarde. Svi misle da im pripada još više a činjenica da ako se uskoro ne stvori novih 200 tisuća radnih mjesta doći će do kolapsa. Doći će do dodatnih otpuštanja – do nove giljotine za malo poduzetništvo. Danas kad je prinos po kapitalu sve niži, manje je rizično otići biti plaćenik u Irak nego biti poduzetnik u Hrvatskoj. - rekao je Lovrić i nadodao kako rješenja treba tražiti na puno nižim razinama.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić pročitao je makroekonomsko predviđanje pisano 2003. godine napomenuvši kako se sve negativno što je tada napisano, poput visoke stope nezaposlenosti, emigracije mlade radne snage, visokog javnog duga i slično, gotovo u potpunosti ostvarilo. 

-Trebalo bi hrabriti ministre i Vladu da promjene Zakon o radu, kako bi vidjeli što ćemo s privatizacijom te kako bismo povratili investicijske uvjete, povratili kapital- zaključio je Mudrinić.

20. travanj 2024 13:51