Hrvatska
StoryEditor

Nema subvencije od 42 lipe, seljaci najavljuju prosvjede

03. Listopad 2012.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je za posjeta varaždinskoj Vindiji istaknuo kako smatra da poskupljenje mlijeka za potrošače nije realno te da to što mljekarska industrija s proizvođačima pregovara o povećanju otkupne cijene mlijeka ne znači da će porasti i konačne cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Treba zahvaliti mljekarskoj industriji koja je najavila povećanje otkupne cijene i krenula u pregovore s proizvođačima mlijeka jer je situacija prilično delikatna i ovo je jedna od mjera koja je za pozdraviti, ali ne znači nužno da će krajnji proizvodi na policama za potrošače poskupjeti - kazao je ministar.Dodao je da će se u četvrtak sastati Savjet za mlijeko te da vjeruje da će naći kvalitetna rješenja za prevladavanje situacije u sektoru mljekarstva.Na upit novinara hoće li među mjerama biti interventna mjera subvencije od 42 lipe, Jakovina je odgovorio da je ta mjera završila u jesen prošle godine i da je se više ne može provoditi.

Generalni direktor Poslovnog sustava Vindije Dragutin Drk istaknuo je da na cijenu mlijeka ne utječe samo cijena svježeg mlijeka te da se slaže s ministrom Jakovinom da je potreban niz mjera kako bi se stabilizirala situacija u proizvodnji mlijeka.- Moramo više proizvoditi i pronaći čitav niz mjera da bi zaustavili pad i potaknuli porast proizvodnje mlijeka - rekao je Drk dodajući da bi mjere trebale ići u pravcu povećanja i racionalizacije proizvodnje. Drk je poručio da Vindija zasad neće povećavati cijene svojih proizvoda. Vindija, koja surađuje s 2500 do 3000 kooperanata iz cijele Hrvatske, ponudila je zbog suše proizvođačima mlijeka povećanje otkupne cijene za 15-ak lipa po litri, o čemu se još vode pregovori.

Istovremeno, Hrvatska poljoprivredna komora u Novoj Gradiški je okupila predstavnike više seljačkih udruga kako bi zajednički apelirali na Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da iznađu dodatna sredstva u proračunu za sušom teško pogođenu poljoprivrednu proizvodnju, posebno mljekarski sektor, a ako se ogluše na njihove zahtjeve udruge će krajem mjeseca organizirati prosvjede. Zatražili su i hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.- Sigurno ima prostora za 500 ili 600 milijuna kuna koje bi trebalo u ovoj teškoj agoniji za poljoprivrednu proizvodnju naći i ublažiti stanje - poručio je predsjednik Odbora za udruge pri HPK Stjepan Kunovec.Na teško stanje u mljekarstvu ukazao je i Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje ilustrirajući ga vlastitim primjerom. Kaže kako proizvođačka cijena mlijeka premašuje četiri kune, a prošli je mjesec za ekstra klasu dobio 1,95 kuna. Ni najavljena intervencija mljekarske industrije od 15 lipa ne znači mu puno. - To je kao suza iz oka kad bi pala u more ili rijeku - kaže Laslo.

- Ako želimo imati svoje mlijeko, a Vlada nam u tome neće pomoći, cijenu će morati platiti građani - dodaje Branko Karamarković, proizvođač iz Virovitičko podravske županije. Mljekari između ostalog traže i usklađivanje parametara za izračun cijene mlijeka s europskim standardom. To bi u konačnici značilo veću otkupnu cijenu i do 60 lipa po jednoj litri, a išlo na teret otkupljivača, rekao je Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve udruge će krajem mjeseca organizirati prosvjede, a poljoprivredna komora će im dati potporu. Nezadovoljstvo je ogromno i svi su spremni izaći na ulice tražeći promjenu ovakve politike prema poljoprivredi, rekao je Stjepan Kunovec.

19. travanj 2024 20:47