Hrvatska
StoryEditor

Nemam ništa protiv zaštite okoliša, ali tko će zaštiti čovjeka?

21. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Zbog primjene članka 244. Zakona o zaštiti prirode uz enormnu predloženu ekološku mrežu Hrvatske, automatski će biti zaustavljeni svi infrastrukturni projekti u velikom dijelu zemlje.

To će građevinsku industriju, koja je ionako na koljenima, stajati desetke tisuća radnih mjesta. Poručio je to u četvrtak predsjednik Hrvatske komore inženjerstva građevinarstva Zvonimir Sever, objasnivši kako nema ništa protiv zaštite okoliša, no pita se tko će zaštiti čovjeka.

Naime, predložena ekološka zone Hrvatske zahvaća nevjerojatnih 37 posto kopnenog teritorija zemlje, što je dvostruko više od prosjeka razvijenih zemalja EU-a. Prethodni prijedlog obuhvaćao je čak 47 posto teritorija što je Milanovićeva Vlada smanjila za deset posto, dok je ministar zaštite okoliše Mihael Zmajlović objasnio kako je cilj izmjena poboljšanje investicijske klime u kontekstu zaštite prirode.

No o kakvom se poboljšanju može govoriti ako u iduće tri godine nitko neće moći niti razmišljati o gradi u ekološkim zonama, pita se Sever. Proglašenje ekološke zone u sklopu ekološke mreže Natura 2000 zahtjeva Europska komisija te je Vlada morala proglasiti zonu. Međutim, EK kao neslužbeni cilj zadaje zaštitu 20 posto teritorija, dok je EU prosjek 17 posto, s time da najrazvijenije članice Unije štite manje od 10 posto teritorija. Hrvatski apsurd najbolje je vidljiv na toku Drave koji je u Hrvatskoj kompletno zaštićen i time brani sve radove i investcije. S druge strane, tok Drave u Austriji i Sloveniji strateški je zaštićen samo na dijelovima koji su prepoznati kao vrijedni očuvanja.

- Trenuti prijedlog ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj uopće ne razmatra naše gospodarske interese, a prijedlog je izrađen bez sudjelovanja svih zainteresiranih strana, čime ekološka mreža postaje nadređena dokumentima prostornog uređenja i Strategiji razvoja Hrvatske – veli Sever.

Posebno intrigantan je 244. članak Zakona koji eksplicitno kaže da se ‘za značajna područja ekološke mreže Natura nije moguće pokrenuti postupak utvrđivanja prevladavajućeg javnog interesa i kompenzacijskih uvjeta dok ih ne potvrdi Europska komisija. Potvrda bi trebala stići u roku tri godine od pristupanja EU-u, međutim praksa pokazuje da je neke zemlje čekaju i dosta duže, a tijekom tog procesa bilo kakve gospodarske aktivnosti u zoni su zabranjene, pa u vodu padaju i projekti navodnjavanja sa akumulacija na Dravi, osiječki pročiščać voda, pa i obnova pruge Rijeka – Zagreb. Naime, primorsko-goranska županija je ni manje ni više nego 80 posto pokrivena ekološkom mrežom. Da cijela priča bude tragikomičnija, zabranjuju se i projekti izvan eko-zone, ako se utvrdi da njihova realizacija ima utjecaja na floru i faunu u zoni.

Stoga se valja upitati kako će građevina izdržati još tri godine besposlice i agonije bez infrastrukturnih radova, jer su svi projektni navodnjavanja, hidroelektrana, izgradnje plovnih kanala i protupoplavnih nasipa, luka, autocesta i željeznice stopirani na barem tri godine.

- Mi smo za očuvanje prirode, ali ovakvo zoniranje spriječava održivi razvoj, građani ga neće moći platiti, a naša struka će se prepoloviti. Nitko nije protiv očuvanja životnjskih vrsta, no kako ćemo ovakvim pristupom osigurati egzistenciju čovjeku – zavapio je Sever.

20. travanj 2024 15:04