Hrvatska
StoryEditor

Nenad Bakić predviđa rast BDP-a u 2016. veći od 2 posto, a evo i zašto...

29. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Investitor i poduzetnik Nenad Bakić u novom postu na svojem blogu ponovo tvrdi kako su svi analitičari opet u krivu kada prognozoraju rast BDP-a iznad 1 posto. Po njegovom mišljenju on će u 2016. biti preko 2%, uz pretpostavku da ne bude globalnih šokova.

Bakić na blogu Eclectica tvrdi da već praktički imamo 2% rasta ‘u džepu’. Uz blago pozitivne trendove ističe nekoliko ključnih varijabli poput očekivanog rasta turizma, pozitivnog utjecaja cijena nafte, činjenice da ulazak u EU već pomaže mnogim izvoznicima, te očekivanog aktivnijeg korištenja EU fondova.

Kao posebno važan faktor Bakić ističe podatak da je rast BDP-a u trećem kvartalu je bio veći od objavljenih 2,84%.

„Naime, kod računanja porasta BDP gleda se realni porast, dakle bez inflacije. Pri čemu se ne koristi jedan indeks (npr. potrošačkih cijena) nego niz indeksa za razna područja. Tako DZS koristi neki (svoj) indeks cijena u turizmu, kako bi nominalni porast sravnio na realni. Pa je realni rast turzima bio (ako se ne varam) svega malo više od 5%, samo volumni rast. Međutim, porast cijena nije bio zbog ‘inflacije’ nego zbog veće potražnje i zbog veće kvalitete proizvoda“, tvrdi Bakić i nastavlja:

„Ovo je inače vrlo, vrlo složena tema, ali prvo, jasno je da cijena proizvoda utječe na BDP (zato sada izvoznicima nafte pada BDP iako volumeni rastu). Drugo, možemo lako argumentirati da turističkih proizvod 5* nije isti kao 4*, pa je cijena porasla jer se radi o drugom, vrijednijem, proizvodu, a ne ‘inflaciji’.

Tvrdi kako je činjenica da je rast turizma (koji je skoro 20% BDP) ove godine bio potcijenjen, zbog cijena. Stoga smatra da bismo iduće godine mogli imali učinak ‘praćke’.

„Ako iduće godine barem u jednom dijelu hotelijeri ne dignu cijene, nego povećaju popunjenost, ili zbog veće potražnje promjene mix prodaje (od agencijskog više na direktno), ostavljajući iste bruto cijene, ali povećavajući svoj neto, imat ćemo ‘povratak’ onog sada neostvarenog dijela rasta“, predviđa Bakić zaključujući da navedeno i bez računanja uvjerljivo govori da ako ne bude velikih vanjskih šokova, rast će biti preko 2%, što će premašiti očekivanja domaćih i inozemnih analitičara.

26. travanj 2024 18:29