Hrvatska
StoryEditor

Nesposobnim direktorima kazna i do 150.000 eura

03. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Zakon o financijskom poslovanju koji su ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavili kao prijelomnicu u borbi protiv nelikvidnosti i spašavanja posrnulih tvrtki bit će nemilosrdna prema članovima uprava, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prijedlog zakona trebao bi ići u saborsku proceduru u travnju ili svibnju, a njegov je radni naziv ‘Zakon o financijskom poslovanju i prisilnoj nagodbi‘. Namjera ove inicijative, koja će vjerojatno biti jedan od najvažnijih zakona koje će donijeti ova Vlada, je natjerati članove uprave i nadzorne odbore da prije stečaja pokušaju provesti postupak prisilne nagodbe.

Dakle, svrha zakona je da se financijskim restrukturiranjem smanji i odgodi dospjelost dužnikovih obveza, da se dugovi otplaćuju u ratama uz izmjenu rokova dospjelosti, kamatnih stopa ili drugih uvjeta kredita, da se poveća temeljni kapital na način da se potraživanja vjerovnika pretvore u vlasničke udjele ili dionice.

Posebna zanimljivost je da će upravama biti zabranjeno da preusmjeravaju poslovne ili financijske tokove na drugu pravnu osobu nakon što poduzeće postane insolventno. Nadalje, definirana je financijska odgovornost članova uprave za štetu vjerovnicima koji se nisu potpuno naplatili u stečajnom postupku, a uprava je propustila prije pokretanja stečajnog postupka predložiti pokretanje prisilne nagodbe.Kada se dokažu propusti uprave i nadzornog odbora smatrat će se da je njihovim propustima nastala šteta u iznosu razlike između ukupnog iznosa prijavljenih potraživanja i naplaćenih iznosa u stečajnom postupku. Tako svaki čelni čovjek velike tvrtke može dobiti kaznu od 150.000 eura, srednji poduzetnici s najmanje 50.000 eura, a mali poduzetnici s 20.000 eura.

Ovakav bi zakon zasigurno prisilio članove nadzornih odbora i uprava da paze na likvidnost svojit tvrtki te na vrijeme reagiraju ako tvrtke zapadne u financijske poteškoće.Ovakvi zakoni postoje u SAD-u te nekoliko europskih država, a hrvatski zakon rađen je prema onome koji je uvela Slovenija.

20. travanj 2024 04:26