Hrvatska
StoryEditor

Nestašica lijekova u hrvatskim bolnicama

24. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Zbog nedostatka novca dio bolnica na Jadranu ostao je bez lijekova. Nabavljaju se samo osnovni. Najteže je u turističkim središtima: Dubrovniku, Zadru i Puli. U Dubrovniku - dio bolnice radi kao hladni pogon. Na obradu se primaju samo hitni slučajevi.

Nedostaju lijekovi za karcinome, heparin te pojedini antibiotici iz skupine skupih lijekova. I sve se to događa u jeku turističke sezone. Problem nestašice lijekova nastao je u općim županijskim bolnicama, tvrde njihovi ravnatelji, jer su financijski sanirani samo klinički bolnički centri koji su pod izravnom ingerencijom države. Na taj su način bolnice u manjim gradovima diskriminirane u odnosu na veće gradove.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić smiruje i poručuje građanima da ne treba paničariti. Smatram to neodgovornim ponašanjem pojedinaca u tom lancu. Trenutačni poremećaj u nabavi lijekova riješit će se - ali samo privremeno. Taj se problem generira već desetljećima. Ukupan dug u zdravstvu sada premašuje 5 milijardi kuna. Imamo jasan plan-master plan za bolničke kapacitete koji će uključiti i sanaciju, rekao je Ostojić. Prozvao je financijski neodgovorne uprave općih bolnica te županije jer troše više nego što imaju. A na kraju stradavaju bolesnici, koji za pojedine zahvate i preglede čekaju sve duže.

23. travanj 2024 05:06