Hrvatska
StoryEditor

Nezadovoljavajuća otvorenost transparentnosti proračuna lokalnih zajednica

17. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Institut za javne financije objavio je izvještaj o otvorenosti proračuna županija, gradova i općina, a u ovom izvještaju su po prvi put obuhvaćene sve općine.

Rezultati su opet nezadovoljavajući, a od pet dokumenata koju su bili predmet istraživanja samo je jedna općina, Viškovo, to i objavila. Razina otvorenosti mjeri se od nula do pet, a najviše ocjene dobilo je pet županija i 15 gradova. Na predstavljanju ministar financija Boris Lalovac istaknuo je da državne i jedinice lokalne samouprave moraju težiti što većoj transparentnosti.

- Prirodno je da se raspravlja o transparentnosti proračuna jer građane zanima kako se njihov novac troši. Transparentnost i otvorenost prema građanima su temelj na kojem moramo graditi naš odnos – rekao je Lalovac.

Na predstavljanju je dodao da se nada da će do kraja mandata ove Vlade napraviti i mogućnost da se pretraga tvrtki koje surađuju s državnim tijelima proširi. Prvenstveno se to odnosi na mogućnost pretraživanja po imenima odgovornih osoba kako bi se izbjegli mogući sukobi interesa. Prilikom predstavljanja tako je otkriveno da je prosječna ocjena otvorenosti 1,4 kod općina, 2,7 kod gradova, a 3,9 kod županija. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač ponosan je na nagradu, te ističe da je ovo dokaz da rade u pravom smjeru.

- Mi smo odlučili proširiti kontrolu i na civilne udruge jer i one troše novac poreznih obveznika. Mislim da je dobro da su građani uključeni u kontrolu jer na kraju krajeva radi se o njihovom novcu – rekao je Kovač.

Katarina Ott iz Instituta za javne financije istaknula je koji su bili ciljevi ovog istraživanja, a dodala je da su neke jedinice objavile dokumente iza roka.

- Cilj bi trebao biti da sve lokalne jedinice pravovremeno informiraju građane i objave sve proračunske dokumente. Dio jedinica to i sada dosta dobro radi jer je istraživanje pokazalo da su županije u prosjeku vrlo otvorene, gradovi znatno manje, a općine su uglavnom netransparentne – rekla je Ott.

Tablicu transparentnosti možete pogledati klikom niže na gumb downloads, a interaktivnu kartu na www.ijf.hr/transparentnost

19. travanj 2024 10:08