Hrvatska
StoryEditor

Nezaposleno 280.000 osoba, 10.500 manje nego na kraju veljače

23. Ožujak 2016.

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u veljači na 17,8 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego mjesec dana prije i 1,8 postotni bod manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku

Baš kao što je Lider najavio u ponedjeljak, danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku temelje se na novoj metodologiji prikupljanja podataka statistike tržišta rada. Podaci s web stranice HZZ-a pokazuju da je u ožujku nastavljen pad nezaposlenosti, pa je trenutačno nezaposleno oko 280.000 osoba, gotovo 10.500 manje nego na kraju veljače. To je prvi pad stope nezaposlenosti nakon pet mjeseci rasta, što se i očekivalo, s obzirom da su prije objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazali da je u veljači broj nezaposlenih pao za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na otprilike 289.400 osoba.

Podaci s web stranice HZZ-a pokazuju da je u ožujku nastavljen pad nezaposlenosti, pa je trenutačno nezaposleno oko 280.000 osoba, gotovo 10.500 manje nego na kraju veljače.

DZS u priopćenju objašnjava kako je s početkom ove godine prestao prikupljati prosječne mjesečne podatke o bruto i neto plaćama te broju zaposlenih u pravnim osobama putem statističkog obrasca RAD-1 te su, nakon više od 50 godina uporabe, papirnati obrasci zamijenjeni modernijim načinom prikupljanja i obrade podataka iz obrasca JOPPD. U bivšem načinu mjesečnog prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama putem istraživanja RAD-1 bilo je, naime, obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka Nacionalne klasifikacije djelatnosi (NKD).

Iz DZS-a su priopćili kako očekuju da će preuzimanjem podataka iz obrasca JOPPD, a koji sadrži informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Hrvatskoj, obrada podataka o zaposlenima i plaćama biti kvalitetnija i preciznija nego do sada. Isto tako, u priopćenju DZS poručuje kako je promjena metodologije prikupljanja i obrade podataka rezultirala prekidom serija podataka statistike tržišta rada, tako da danas objavljeni podaci nisu usporedivi s prethodno objavljenim mjesečnim podacima. Upravo zbog toga, poručuju iz DZS-a, objavljene su i stope rasta na mjesečnoj i godišnjoj razini koje su izračunate temeljem podataka iz obrasca JOPPD.    

DZS u priopćenju objašnjava kako je s početkom ove godine prestao prikupljati prosječne mjesečne podatke o bruto i neto plaćama te broju zaposlenih u pravnim osobama putem statističkog obrasca RAD-1 te su, nakon više od 50 godina uporabe, papirnati obrasci zamijenjeni modernijim načinom prikupljanja i obrade podataka iz obrasca JOPPD.

U bivšem načinu mjesečnog prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama putem istraživanja RAD-1 bilo je, naime, obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka Nacionalne klasifikacije djelatnosi (NKD).

Iz DZS-a su priopćili kako očekuju da će preuzimanjem podataka iz obrasca JOPPD, a koji sadrži informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Hrvatskoj, obrada podataka o zaposlenima i plaćama biti kvalitetnija i preciznija nego do sada.

Isto tako, u priopćenju DZS poručuje kako je promjena metodologije prikupljanja i obrade podataka rezultirala prekidom serija podataka statistike tržišta rada, tako da danas objavljeni podaci nisu usporedivi s prethodno objavljenim mjesečnim podacima. Upravo zbog toga, poručuju iz DZS-a, objavljene su i stope rasta na mjesečnoj i godišnjoj razini koje su izračunate temeljem podataka iz obrasca JOPPD.     

 Iz DZS-a ističu kako su, osim bolje kvalitete podataka statistike tržišta rada, uvođenjem novog načina prikupljanja podataka smanjeni i troškovi prikupljanja i obrade. Papirnati obrasci, njih 450.000, više se neće upotrebljavati pa će se troškovi tiska i distribucije smanjiti za više od 200 tisuća kuna. Kako pravne osobe više nemaju obvezu dodatnoga mjesečnog izvješćivanja Državnog zavoda za statistiku, procjenjuje se da su ukupne statističke obveze pravnih osoba u Hrvatskoj smanjene za otprilike 160 tisuća radnih sati, navodi se u priopćenju.

Iz DZS-a ističu kako su, osim bolje kvalitete podataka statistike tržišta rada, uvođenjem novog načina prikupljanja podataka smanjeni i troškovi prikupljanja i obrade. Papirnati obrasci, njih 450.000, više se neće upotrebljavati pa će se troškovi tiska i distribucije smanjiti za više od 200 tisuća kuna. Kako pravne osobe više nemaju obvezu dodatnoga mjesečnog izvješćivanja Državnog zavoda za statistiku, procjenjuje se da su ukupne statističke obveze pravnih osoba u Hrvatskoj smanjene za otprilike 160 tisuća radnih sati, navodi se u priopćenju. 

20. travanj 2024 01:59