12. srpanj 2016.

Nezaposlenost u lipnju najniža još od kolovoza 2008. godine, međutim postoji ozbiljan problem...

lider.media
lider.media

U ovogodišnjem lipnju broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec smanjen je za 12,8 tisuća (znatno blaže od svibanjskog i travanjskog pada koji je bio na razini iznad 20 tisuća), čime je zaustavljen na razini od 219 491. Ovakva razina nezaposlenosti apsolutno je najniža od kolovoza 2008. godine, ako se promatra samo lipanj u novijoj hrvatskoj povijesti, navode u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Iako je to bez dvojbe povoljan podatak, kontekst ostalih varijabli na tržištu rada ga dosta relativizira, ističu u HGK-u.

"Naime, premda podaci o broju zaposlenih, aktivnog stanovništva i stope nezaposlenosti za lipanj još nisu poznati, prema našim će procjenama ove varijable biti nepovoljnije nego 2008. godine, iako je broj nezaposlenih manji (za 2,8 tisuća). Tako je stopa nezaposlenosti u lipnju 2008. godine iznosila 12,4%, dok će ovogodišnjeg lipnja sigurno ostati iznad 13%, broj zaposlenih je iznosio 1,57 milijuna, ovogodišnjeg lipnja će biti oko 1,4 milijuna, a aktivnih stanovnika je bilo 1,797 milijuna, ovogodišnjeg lipnja će ih biti oko 1,62 milijuna", navodi HGK.

Broj nezaposlenih koji na godišnjoj razini pada već dvije godine, nastavljaju analizu u HGK-u, pod snažnim je utjecajem drugih činioca pored zapošljavanja: nepridržavanja zakonskih odredbi, pojačane ekonomske emigracije, ali i nepovoljnih demografskih značajki (kontinuirano smanjenje kontingenta radno sposobnog stanovništva kojeg pokazuju podaci Ankete o radnoj snazi: u prvom kvartalu ove godine 48 tisuća manje nego u istom kvartalu 2008. godine). Pored toga, treba istaknuti i značajan dosadašnji utjecaj zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje na godinu dana, za vrlo malu naknadu), koji je i bio „zaslužan“ za ostvarenje prvog rasta ukupnog broja zaposlenih u prošloj godini nakon šest godina (u ovoj godini s takvim statusom radi 24,9 tisuća osoba). Sada je HZZ najavio „redefiniranje“ ove mjere, što bi moglo značiti i njen manji utjecaj na broj nezaposlenih.

Pad broja nezaposlenih na temelju sezonskih kretanja očekujemo još maksimalno dva sljedeća mjeseca, a na razini prosjeka cijele godine nastavak godišnjeg pada, ali nešto blažeg intenziteta nego prošle godine, zaključuje se u analizi HGK.