Hrvatska
StoryEditor

‘Ni da se radnička prava smanje na nulu, kreditni rejting ne bi bio bolji‘

24. Siječanj 2014.

Odluku agencije Standard & Poor‘s o sniženju hrvatskog kreditnog rejtinga predstavnici sindikata i poslodavaca ocijenili su zabrinjavajućom, no o razlozima novog pada rejtinga imaju suprotno mišljenje.

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever rekao je Hini kako je rejting pao jer nisu provedene potrebne reforme, ali pri tome ne misli na reformu tržišta rada, koju Hrvatskoj spočitava bonitetna agencija.

 - Čak i kada bi se radnička prava smanjila na nulu, to vjerojatno ne bi poboljšalo kreditni rejting, jer se nije ostvarilo puno drugih preduvjeta - drži Sever.

Treba pojednostaviti ulaganja i poslati poruku da su zakoni u Hrvatskoj stabilni i dugoročni, što je izuzetno važno svakom ulagaču. Također treba razriješiti težak problem korupcije na svim razinama koja i dalje odbija ulagače, upozorava Sever.

 - Ako se naprave drastični rezovi rezovi na tržištu rada, a prije toga se ne naprave ostali rezovi, Hrvatska se neće izvući iz krize, potonut će još dublje - tvrdi Sever.

Bonitetne agencije su privatne kuće neoliberalne orijentacije kojima je glavni interes osigurati urednu otplatu kredita i koje smatraju da sve treba privatizirati, te smanjiti radnička prava i pritisak na proračun i javne troškove, dodao je.

Upitan kako komentira navode S&P-a da vlast nije provela reforme zbog ‘opiranja interesnih skupina koje koriste dugo ukorijenjena prava‘, Sever je odgovorio kako se to sigurno ne tiče hrvatskih radnika koji iz godine u godinu gube svoja prava i žive sve teže.

Očito se radi o ukorijenjenim pravima političkih elita i s njima ‘slizanih‘ gospodarstvenika koji idu ruku pod ruku. Vlast im daje poslove i vezani su na državno vime iz kojeg izvlače mlijeko i nisu prisiljeni na konkurentske izazove koje bi im dalo otvoreno tržište. Radi se o braku iz interesa u kojem politika dobiva potporu takve vrste gospodarstva i upravo to unazađuje koknkurentnost gospodarstva i tržišta rada, poručio je Sever.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u priopćenju ističe da je agencija Standard & Poor‘s jasno navela da je konkurentnost gospodarstva i dalje slaba, među ostalim i zbog zbog rigidnosti tržišta rada te složenog poslovnog okoliša.

Iz HUP-a podsjećaju da su više puta javno upozorili što će se dogoditi, ako Hrvatska ne ubrza i ne proširi područje reformi. 

- Bez promjena ne možemo naprijed, i sve dok svi zajedno to ne uvažimo osuđeni smo na daljnje padove, gore uvjete poslovanja i sve teži život - upozoravaju poslodavci.

 - Odavno je poznato što trebamo mijenjati. Hrvatskoj je prije svega potrebna hitna, sveobuhvatna reforma javnog i državnog sektora s ciljem povećanja odgovornosti upravljanja i efikasnosti rada te smanjenja troškova - ističe se u priopćenju.

Također drže da usporedno s reformom javnog i državnog sektora treba početi sa smanjivanjem previsokih državnih nameta na gospodarstvo čime bi povećali njegovu konkurentnost i sposobnost rasta i razvoja, investiranja i otvaranja novih radnih mjesta.

Moramo fleksibilizirati tržište rada i promijeniti stav prema poduzetništvu kako bismo potaknuli veći broj ljudi na pokretanje novih tvrtki i novo zapošljavanje, naglašava HUP.

Apeliraju na postizanje konsenzusa o nužnosti reformi i prestanak blokade, dok od Vlade traže da im pristupi brže, odlučnije i sveobuhvatnije.  

- Svako daljnje odgađanje i otezanje provedbi reformi ugrožava budućnost svih nas - upozoravaju iz HUP-a.

28. travanj 2024 01:46