Hrvatska
StoryEditor

Nije još gotovo, ‘velika borba‘ za goste i prihode vodit će se do kraja godine

08. Kolovoz 2013.

Dvije najjače strukovne udruge u hrvatskom turizmu, hotelijera i putničkih agencija, dosadašnji tijek ovogodišnje turističke sezone i blagi porast dolazaka i noćenja za srpanj i sedam mjeseci ocjenjuju očekivanim, ali i naglašavaju da će se za ponavljanje prošlogodišnjih turističkih rezultata trebati još puno potruditi, pa i unatoč jako dobrim najavama za ostatak glavne ljetne sezone i posezonu.

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar ističe da su rezultati srpnja i sedam mjeseci zapravo slični lanjskim odnosno sa tek blagim porastima, što drži i očekivanim s obzirom da u srpnju, pa ni u kolovozu i rujnu nema više puno prostora za rast fizičkih pokazatelja.

Za kolovoz kaže da je i kod hotelijera, kao i u cijelom hrvatskom turizmu, počeo stabilno, a dobro izgleda i buking za rujan koji zadnjih godina, kako kaže, poprima obilježja glavnog dijela sezone čemu su primjerice prošle godine, posebno kampovima, pridonijele i odlične vremenske prilike o čemu dijelom ovisi kako će izgledati i ovaj rujan.

Hotelijeri, bar većina, kako kaže, za sada manje-više posluju stabilno, iako je kod nekih kompanija bilo određenih oscilacija i problema, pogotovo kod onih koji su više radili s ruskim tržištem koje je podbacilo zbog uvođenja novog viznog režima.

To nismo odradili kako treba, ni pravovremeno niti kvalitetno, ni državna niti privatna razina i teško je očekivati da će se taj pad moći nadoknaditi s drugih tržišta, smatra Šustar dodajući da je dio hotelskih kompanija taj problem uspio prevladati pravodobnom pripremom jer se za to znalo i prije ove godine.

Ipak, sveukupno Šustar vjeruje da nas ove godine u konačnici očekuje dobar turistički rezultat, ali ništa spektakularno nego otprilike ono što nam se s turizmom događalo i zadnjih nekoliko godina.

I predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba rezultate srpnja i sedam mjeseci kažu da su na tragu predviđanja UHPA-e i njegovih osobno, da su dobri te da ni kolovoz neće biti bitno drugačiji od lanjskog.

Podsjeća i da su lanjski srpanj, kolovoz i rujan bili izvrsni s dobrom popunjenošću kapaciteta, a kako je ove godine njihova struktura ostala otprilike ista, nema ni puno prostora za neki veći rast.

Rujan će svakako donijeti nešto pojačani organizirani (agencijski) turistički promet, kao i kongrese i druge vrste poslovnih skupova, ali Žgomba upozorava i da je do kraja ove godine za hrvatski turizam još dug put jer je dosad ostvareno tek oko polovine ukupnih godišnjih noćenja te da će se ‘velika borba‘ za goste i prihode voditi do kraja godine.

No, sve to, kako kaže, nije ništa novo, sezona je takva da "nema mjesta ni za euforiji, ali ni za brigu ni paniku".

19. travanj 2024 07:37