Hrvatska
StoryEditor

Nikola Knežić: Ne ucjenjujemo ACI, investitor ima obvezu izgradnje ceste

30. Lipanj 2016.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić odbacio je u četvrtak tvrdnje po kojima ta općina ucjenjuje ACI te da je zato otkazano otvorenje 60 milijuna kuna vrijedne marine u Slanom zakazano za petak, 1. srpnja.

Knežić u priopćenju tvrdi da Općina Dubrovačko primorje nikad nije ucjenjivala ACI i da obveza izgradnje pristupne ceste, zbog koje je odgođeno otvorenje marine, postoji u Urbanističkom planu uređenja od 2003. godine i Studiji utjecaja na okoliš.

U ta dva dokumenta propisano je da se mora napraviti cesta za pristup marini i da je to isključiva obaveza investitora kao i da plovila lokalnog stanovništva o trošku investitora moraju dobiti zamjensku lokaciju za privez, kaže Knežić. Dodaje da je ranije postignut dogovor s "tri direktora ACI-ja o financiranju 600 metara ceste".

Općina od ACI-ja ne traži izgradnju ceste nego sufinanciranje nakon ishodovanja pojedine faze izgradnje, a zauzvrat dozvoljava da se izgrađena marina spoji na postojeću neadekvatnu cestu, privremeno, do izgradnje nove ceste, kaže načelnik.

Ističe kako je riječ o cesti koja je preko 90 posto u funkciji same marine te da je, nakon postignutih svih dogovora ACI 22. svibnja ove godine, bez da je o tome obavijestio Općinu, raskinuo ugovor za projektiranje prometnice i zakazao otvaranje marine za 1. srpnja.

Knežić kaže da je u nadležnom ministarstvu postignut dogovor o omjeru sufinanciranja pristupne ceste 70 posto ACI, a 30 posto Općina.

Ustvrdio je i kako je Općina s proračunom od svega 15-ak milijuna kuna privukla u posljednjih osam godina više od milijardu kuna investicija, te kako je prijateljski naklonjena svakom projektu, što pobija tvrdnje o kočenju investicija ili ucjenjivanju investitora.

04. svibanj 2024 00:13