Hrvatska
StoryEditor

‘Nisam Vladinim avionom išao isprobavati frak‘

14. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Četvrtog dana svoje opsežne obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio pobijati sve tvrdnje iz Uskokove optužnice u slučaju Fimi media, a osim svojih suoptuženika, stranačkih kolega te Državnog odvjetništva za urotu protiv sebe ponovno je optužio i medije.

Tvrdi da su mediji u svim slučajevima protiv njega, pa tako i u Fimi mediji učinili sramotan i prljav posao osudivši ga u javnosti prije sudskog postupka. 

- Ovdje se vode dva postupka koje je inicirao Uskok, jedan na sudu, a drugi u javnosti i taj je već završen - kazao je Sanader, ističući da je time uz niz hrvatskih zakona prekršena i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Detaljno se osvrčući na svaki dio optužnice, kazao je da službenim vladinim zrakoplovom na putu do Malte nije išao po kćeri u London i obitelj Žužul u Veneciju, a odbacio je i optužbe da je njime letio u Beč kako bi isprobao frak za operni bal.

Rekao je i da ništa ne zna o naknadama koje su se tajnicama i dužnosnicima HDZ-a navodno isplaćivale iz stranačkog crnog fonda, osim da su vladine tajnice dobivale novac za posao koji su nakon radnog vremena obavljale u stranci. Poznato mu je i da su se Bianci Matković pokrivali troškovi koje je imala kao predsjednica HDZ-ove Zajednice žena, no sve je, kako tvrdi, tehnički odradio glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak.

On ga je, tvrdi Sanader, kao bivši ministar unutarnjih poslova savjetovao i da nabavi novi blindirani BMW koji je kupila stranka, kao i prvi u kojem se vozio od kada je stupio na premijersku dužnost. 

- Ti se igraš sa svojom sigurnošću to ti govorim kao bivši ministar unutarnjih poslova - prisjetio se Sanader navodnih Jarnjaković riječi.

Dodao je da je kao predsjednik HDZ-a i vlade imao tretman koji je prethodno određen te da je njemu osobno bilo svejedno vozi li se u audiju, mercedesu ili BMW-u, ukoliko zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Odbacio je optužbe da su po njegovom nalogu iz crnog fonda kupljene Osječka televizija i Hrvatski list, kao i da je od suoptuženika tražio da se donacije HDZ-u ne evidentiraju. 

- Da sam bio takav ne bih forsirao Zakon o fininanciranju političkih stranaka. Činio sam sve da HDZ bude odgovorna stranka koja će naučiti iz pogrešaka 90-tih i zašto bih to sve podrivao - zapitao se Sanader.

Uskokovu ozbiljnost, dodao je, pokazuje i činjenica da kao svjedoke nisu ispitali Ninu Badrić, Mišu Kovača i još neke pjevače za koje je suoptuženi Mladen Barišić kazao da su primali ilegalan novac.

Ustvrdio je i da otac njegove supruge nije bio socijalni slučaj i nekvalificirani radnik, kao što je tvrdilo tužiteljstvo, već magistar tehničkih znanosti, predavač na višoj školi i sudski vještak.

Svoju obranu Sanader će nastaviti poslijepodne.

25. travanj 2024 02:32