Hrvatska
StoryEditor

Nismo prodavali oružje sirijskim pobunjenicima

27. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatska nije ni prodavala ni donirala oružje sirijskim ustanicima, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon napisa u medijima u kojima se piše da Hrvatska ‘potiho opskrbljuje sirijske ustanike‘ protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

- Hrvatska nije prodavala ni donirala oružje sirijskim pobunjenicima. Ostale špekulacije ne komentiramo – poručili su iz MVEP-a. Istu izjavu dao je i MORH.

Američki The New York Times, pozivajući se na američke i zapadne dužnosnike, objavio je da je Saudijska Arabija financirala kupnju većih količina pješačkog oružja iz Hrvatske kojim potiho opskrbljuje sirijske ustanike u pokušaju da pobijede režim predsjednika Bašara al-Asada. Oružje je sirijskoj oporbi počelo stizati u prosincu preko Jordana, kažu dužnosnici i ocjenjuju da je upravo to oružje bilo ključno za male taktičke prednosti što su ih pobunjenici ostvarili zimus u borbi protiv sirijske vojske i paravojnih snaga odanih Asadu. Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika u Washingtonu, NYT piše da je visoki hrvatski dužnosnik bio ljetos u Washingtonu i rekao da Hrvatska ima dosta oružja koje bi se moglo isporučiti sirijskim ustanicima. Pisanje NYT-a nadovezuje se na objavu jednog vojnog analitičara koji je prije nekoliko dana na svojem blogu napisao da su snimke ustanika na YouTubeu pokazale da oni raspolažu oružjem što ga je Hrvatska rabila u Domovinskom ratu: bestrzajnim topom M60, raketnim bacačem M79 Osa, raketnim bacačem RPG-22 i minobacačem Milkor MGL/RBG-5.

NYT prenosi i izjavu glasnogovornice hrvatskog MVEP-a Danijele Barišić da Hrvatska nije prodavala nikakvo oružje od Arapskog proljeća. No dnevnik citira i Igora Tabaka, hrvatskog vojnog analitičara koji je rekao da Hrvatska, koja će postati članica EU, strogo poštuje međunarodne propise o transferu oružja, ali je moguće da je oružje prebačno obavještajnim službama, piše NYT. Tabak je u izjavi za HTV prošli tjedan rekao da sirijske pobunjenike logistički pomaže i SAD kojima je nedavno hrvatska Vlada darovala 1200 kalašnjikova.

03. svibanj 2024 03:35